Noc ze 14. na 15. června 2019 se Vojtovi stala osudným. Nadějný fotbalista z Plzeňska tehdy vyrazil se svými přáteli do pražského klubu Storm na Tachovském náměstí, kde pařili – slavili totiž maturitu. Jenže Vojta se předávkoval drogami a skončil v sanitce. 

„Záchranka přijela rychle a s malou pomocí si do ní došel Vojta sám. Samozřejmě byl překoplej. Údajně spolkl 3 extáze. Nicméně s námi komunikoval ještě v sanitce. Blahopřáli jsme mu k maturitě a snažili se mu vysvětlit, ať na sebe dává příště větší pozor a že 3 jsou vážně moc,“ stojí v oznámení klubu ze soboty 15. června. O pár dní později ale jeho zdrcená sestra oznámila, že boj o život prohrál. 

Hledají svědky

Policisté teď zveřejnili děsivé detaily – Vojta se podle toxikologických rozborů předávkoval extází a kokainem. „U mladíka došlo k otoku mozku, otoku plic, selhání jater i ledvin, poruše srážlivosti krve a následně dokonce i zástavě srdce,“ popsala policejní mluvčí Hana Křížová.

Drogy mu podle dosavadních zjištění prodala skupina lidí z Plzeňska, která se akce také zúčastnila. „Podle dosud zjištěných informací je evidentní, že předávka drog proběhla před klubem Storm v noci ze čtrnáctého na patnáctého června, a to v čase mezi půlnocí a jednou hodinou ranní,“ uvedla Křížová.

Kriminalisté teď prosí svědky, kteří se v tu dobu nacházeli před klubem, aby se přihlásili na linku 158. „Stejně tak, pokud má někdo videozáznamy z dění uvnitř klubu, tak i tyto materiály jsou pro detektivy zajímavé,“ dodala mluvčí. 

Pátrají také po skupině, která drogu Vojtovi předala. Za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy jim totiž hrozí až osmnáctiletý trest odnětí svobody.

Případů přibývá

Policisté zároveň upozorňují, že takových případů přibývá. Jen za poslední rok došlo v deseti případech k totálnímu kolapsu organismu a úmrtí po požití drogy. „Obdobnou kauzu řešili detektivové i v listopadu roku 2018. Po aplikaci heroinu na pražském Proseku tehdy také zemřel mladý muž. Detektivům se však podařilo vypátrat dealera, který mu drogu prodal. Ten je v současné chvíli již ve vězení a odpykává si osmiletý trest odnětí svobody,“ uvedla mluvčí.