Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ledovka smýká Českem, nehody uzavřely D1. Ve kterých krajích to klouže nejvíc?

Aktualizováno -
7. prosince 2019
10:10
Autor: ČTK, kal - 
7. prosince 2019
08:50

Sobotní ráno a dopoledne není dobré pro řidiče, kteří už vyrazili na silnice. Ledovka je například na Vysočině, náledí ve Zlínském kraji nebo na Přerovsku, na řadě dalších míst pak leží na cestách sníh. Policie navíc uzavřela po osmé ráno D1 mezi Kojetínem a Mořicemi na Prostějovsku kvůli několika nehodám, otevřela ji po více než hodině.

Dálnice na trase Praha - Říkovice byla mezi exity Kojetín a Mořice uzavřena v 8:13. „Policie řeší několik dopravních nehod a některá místa, především mosty, mohou být namrzlá,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. Provoz byl obnoven kolem 9:40. Podle dopravních informací policie se nehody obešly bez zranění.

Havárii policisté evidují například na 242. kilometru, kde se střetla dvě osobní auta, nikdo nebyl zraněn. Také policie uvádí, že je v tomto úseku náledí. Podle dopravních informací pokrývá náledí také 247. kilometr, kde policie vyšetřovala další nehodu auta.

Vysočina: Kdo nemusí, ať nevyjíždí

Na silnicích kraje Vysočina je ledovka. Silničáři zasahují s 91 sypači, snaží se upravit především hlavní tahy. Uvedl to dispečer Správy a údržby silnic kraje Vysočina Jiří Hejnák. Na většině území bude v sobotu pršet, místy bude i déšť se sněhem.

Ledovka se začala tvořit od severozápadu. „Skoro celý kraj máme pod ledem. Jezdí všechny sypače, také mají problémy, provádí opakovaný posyp. Všude jsou problémy s dopravou, ale nikde to není zásadní, že by to stálo a tvořily se kolony,“ řekl dispečer. Kdo z řidičů nemusí, neměl by dnes vyjíždět, dodal.

Zlínský kraj: Náledí v Malenovicích, u Luhačovic sněží

Sněžení a kluzké silnice mohou dnes ráno zkomplikovat řidičům jízdu ve Zlínském kraji. Náledí hlásí správci silnic v části Zlína v Malenovicích zhruba na tříkilometrovém úseku, namrzající vozovky očekávají silničáři postupně i na dalších místech kraje, a to kvůli srážkám přicházejícím ze západu, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Se sněžením musejí nyní řidiči počítat například v oblasti Petrůvky či Luhačovic i na dalších úsecích Zlínska. Sněhové přeháňky se objevují i na Vsetínsku, ve vyšších polohách okresu na silnicích druhých a třetích tříd leží vrstva nového sněhu.

Ostatní silnice jsou většinou suché, silničáři jsou však v pohotovosti. „Od západu přicházejí srážky na celé území okresu, vzhledem k teplotě vzduchu a povrchu očekáváme sněžení a namrzání vozovek,“ upozorňují silničáři na Kroměřížsku.

Jihomoravský kraj: Náledí hrozí i na D1, autobus zablokoval silnici

Dopravu na jihu Moravy komplikuje ráno náledí. Policisté obdrželi v průběhu půlhodiny hlášení o devíti dopravních nehodách, při žádné z nich nebyl nikdo zraněn. ČTK to řekla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová.

„Většinou jde o méně vážné dopravní nehody, žádná zranění nejsou hlášena. Příčinou většiny z nich jsou pravděpodobně povětrnostní podmínky a námraza na silnici,“ řekla Drahokoupilová.

Podle internetových stránek Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje hrozí náledí i na dálnici D1 mezi Velkým Meziříčím a Brnem i v úseku mezi Rousínovem a Přerovem, na Blanensku, Brněnsku, Vyškovsku, Znojemsku i přímo v Brně.

Silnice mezi Skalicí, Višňovým a Medlicemi na Znojemsku zůstane kvůli náledí uzavřená až do jedné hodiny po poledni, uvízl na ní autobus. Nehody se staly v Brně v Porgesově ulici, která je součástí městského okruhu, ve Vranovské Nové Vsi na Znojemsku, Krhově na Blanensku, v Přímětické ulici ve Znojmě se srazil autobus s osobním autem. Mezi Těšeticemi a Suchohrdly na Znojemsku se tvořily kolony kvůli ledovce na silnici.

Olomoucký kraj: Husté sněžení a ledovka na Přerovsku

V Olomouckém kraji pokryl dnes ráno silnice sníh, místy hustě sněží. V kombinaci s deštěm vozovky mrznou a tvoří se náledí. Silničáři ho hlásí například v okolí Lipníka nad Bečvou či Prostějova. Husté sněžení hlásí silničáři především na Šumpersku a nabádají řidiče k obezřetnosti, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Na tvorbu ledovky kvůli namrzajícím srážkám především v oblasti střední Moravy upozorňují i meteorologové.

Kvůli dešti a nízkým teplotám se ledovka podle silničářů tvoří hlavně na silnicích druhých a třetích tříd na Přerovsku. Silnice tam pokrylo náledí a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, správci cest tam provádějí posyp. Na kluzké silnice upozorňují silničáři i v okolí Prostějova, i tam se především na vedlejších cestách může tvořit kvůli mrznoucímu dešti ledovka, uvádí ŘSD.

Ostatní silnice může pokrývat sníh, hlásí ho silničáři například na D1 u Dolního Újezdu na Přerovsku, na dálnici sněží i v okolí Olomouce. Mrznoucí déšť nebo déšť se sněhem mohou řidiči čekat i ve vyšších polohách Olomoucka.

Husté sněžení hlásí správci cest hlavně na Šumpersku. Na silnicích druhých a třetích tříd tam leží nyní zbytky rozbředlého sněhu, na inertně udržovaných cestách leží slabá vrstva nového sněhu. Hlavní cesty jsou mokré po chemickém ošetření. I tak jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, v okrese je silný vítr, sněží a do toho se tvoří mlha, uvádějí správci cest. Sněží i na Červenohorském sedle spojující Šumperk s Jeseníkem. Na Jesenicku je naopak klid, silnice jsou tam mokré, ale se sněhovými přeháňkami. Například na Javornicku se teplota ráno vyšplhala na pět stupňů nad nulou.

Pardubický kraj: Pozor hlavně na menších komunikacích

Ve vyšších polohách Pardubického kraje ráno mohly silnice namrzat a tvořit se ledovka. V horských oblastech ležela na vedlejších silnicích místy slabá vrstva ujetého sněhu. ČTK to zjistila z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Řidiči by měli jet opatrně zvláště na menších komunikacích v okolí Lanškrouna, Hlinska, Moravské Třebové, Litomyšle, Svitav a na některých místech v Železných horách. Tam se nejčastěji může tvořit náledí a ledovka.

Liberecký kraj: Rozbředlý sníh, ale jinak bez problémů

V Libereckém kraji v noci sněžilo. Sněhu napadlo jen kolem centimetru, ještě ráno se hlavně v horách objevovaly přeháňky, postupně se ale situace uklidnila a vyjasňuje se. I na hlavních tazích ale mohou ještě ležet zbytky rozbředlého sněhu, silničáři proto doporučují opatrnost. Žádné problémy zatím hlášeny nejsou.

Teploty v Libereckém kraji se ráno pohybují od minus jednoho do tří stupňů. Většinou je polojasno až zataženo bez srážek, vítr fouká jen slabý. Podle meteorologů teploměry vystoupají maximálně k osmi stupňům, hlavně v horách se i přes den mohou objevit sněhové přeháňky.

Královéhradecký a Moravskoslezský kraj:  Jeďte se zvýšenou opatrností

V Královéhradeckém kraji v horských oblastech ráno sněžilo, v nižších polohách pršelo. V Orlických horách, na Broumovsku a v Krkonoších byl na některých vedlejších silnicích místy ujetý nebo rozbředlý sníh, dopravu mohl komplikovat také silný nárazový vítr. Místy se mohla tvořit ledovka. ČTK to zjistila z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic a meteorologů.

Se zvýšenou opatrností v sobotu musí jet řidiči po silnicích v horách v Moravskoslezském kraji. Na Frýdecko-Místecku v Beskydech i na Bruntálsku v Jeseníkách jsou některé silnice holé, suché a vymrzlé, níže položené silnice jsou vlhké. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na silnici I/56 v Beskydech se místy tvoří ledovka a silnice je mezi Ostravicí a Bílou uzavřena pro těžká vozidla nad 12 tun. Na mostě na dálnici D1 na hranicích Ostravy a Bohumína je náledí. Na Opavsku jsou sněhové přeháňky. Po celém kraji fouká silný vítr.

Zatímco řidiči mají problémy, na horách si lidé užívají startu lyžařské sezony:

verka1 ( 7. prosince 2019 12:50 )

Předpověď se vyplnila, to se nestává. Chodníky klouzaly dost.

Bohumil Richtr ( 7. prosince 2019 11:03 )

sakra jak to ta zima dělá když vždy překvapí ! před měsícem byli nachystaní na metr sněhu , plné huby připravenosti a ona zas vyhrála a stačí poprašek sněhu a trochu mrazu -5 st. a ejhle problém je na světě !

Zobrazit celou diskusi