Když se přiblíží Štědrý den a nastane pravý čas na zdobení vánočního stromečku, vytáhne rodina Kateřiny K. z Prahy z krabice kromě dalších ozdob také oranžovošedou hvězdu. S opatrností ji stejně jako každý rok pověsí na to nejčestnější místo - na samotnou špičku stromečku, kde se bude náramně vyjímat. Letos už pošestatřicáté. Hvězdička je sice z papíru, ze všech vánočních dekorací je ale pro rodinu úplně nejcennější: stojí za ní totiž krásný sváteční příběh, s nímž se Blesk.cz Kateřina svěřila.

Psal se rok 1984 a Vánoce už klepaly na dveře. Kateřinina babička tehdy podle svého vyprávění stála za pultem hračkářství v obchodním centru Jasná v Praze 4, kde pracovala jako prodavačka, když se otevřely dveře a do krámu vstoupila žena se svým malým synkem.

Chlapec v ruce držel skládanou hvězdu z barevného papíru, kterou nejspíš ten den vyrobil ve školce, a vypadal, že je na ni náležitě pyšný. „To je ale hezká hvězda,“ usmála se na něj prodavačka. „Tu jsem vyrobil pro maminku,“ odvětil chlapeček. Pak se ale na maminku podíval, otočil se zpět k prodavačce a hvězdu jí podal. 

Babičce Kateřiny K. věnoval kdys pětiletý chlapec skládanou hvězdu. Ráda by ho našla.
Autor: Kateřina Koubská

„Možná by ji poznal“

Ještě tentýž rok ozdobil nečekaný a o to milejší dárek od neznámého malého dobrodince rodinný stromeček poprvé a tradice pokračuje dosud. „Samozřejmě každý rok babička kontroluje, jestli je hvězdička na svém místě,“ svěřila Blesk.cz Kateřina.

Jak chlapec tehdy vypadal, si dnes 93letá babička podle Kateřininých slov nevybavuje, může mu být ale kolem 40 let. „Možná by hvězdičku poznal,“ uvádí s tím, že by ho babička moc ráda našla a ještě jednou mu poděkovala. A kdo ví, možná se jí přání splní - jsou přece Vánoce a o Vánocích se dějí zázraky.

Jste chlapeček, který hvězdu vyrobil? Napište nám na tip@blesk.cz!

Fotogalerie
3 fotografie