Jak větrat a nezmrznout?

Podívejme se nejdříve na správné větrání v zimě. Jak to udělat, abychom dovnitř pustili čerstvý vzduch, ale nezmrzli? Odpověď je jednoduchá! „Pro správné větrání v zimním období doporučujeme okna na několik minut otevřít úplně dokořán a poté je zase pevně zavřít. Tento postup pak opakujeme několikrát denně. Tímto způsobem zaručíme, že se vzduch uvnitř domu rychle vymění. Navíc díky poměrně krátké době, kdy je okno otevřeno, se nestihne prochladit nábytek, podlaha či strop. Místnost tak nebude potřeba znovu vytápět, a my ušetříme,“ radí Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží VEKRA.

TIP ODBORNÍKA! – Ventilace se v zimě nevyplácí

Větrání na ventilaci či mikroventilaci by se mělo používat jenom tehdy, když je venku teplo. Pokud tedy chceme uspořit za vytápění, je lepší ventilaci v zimním období vůbec nepoužívat. Krátké a intenzivní větrání je v zimě ta nejlepší volba. Doporučujeme také trochu větší důraz při manipulaci s klikou na okně, abychom měli jistotu, že jsou okna opravdu bezpečně utěsněna. Jakákoliv netěsnost totiž může zvýšit naše náklady na vytápění.

Vyzrajeme na horko!

Co dělat v zimě teď už víme, a můžeme se tak přesunout do léta! Horké letní slunce a dusno často svádí k tomu, že chceme otevřít okna a vyvětrat. Ale pomůžeme si tak? Bohužel ne! Pokud budeme větrat odpoledne v největším žáru, jen tím dovnitř pustíme horký venkovní vzduch, kterého je pak těžké se zbavit. Co tedy v létě dělat? Jak s horkem bojovat? Řekněme navždy jasné „ne“ dusnu! Naším nejlepším pomocníkem v boji s horkem bude průvan! „V létě bychom měli větrat jen v těch chladnějších částech dne, tedy brzy ráno, či dopoledne a pak večer, nejlépe po západu slunce. Pro správnou výměnu vzduchu je pak nutné udělat průvan. Toho docílíme tak, že na jedné straně domu otevřeme okna dokořán, a na druhé straně na ventilaci. Poté, co se vzduch vymění, okna zase zavřeme a pokud je to možné, také je zatemníme,“ doporučuje Ing. Pavel Kašpar a dodává: „Pro správné letní zatemnění oken nám nejlépe pomohou venkovní rolety nebo žaluzie, které dokáží částečně pohltit horko ještě, než se dostane dovnitř. Určitě se ale vyplatí i zatáhnout závěsy nebo interiérové žaluzie.“ Pokud tak zůstaneme během příštích tropických veder doma, uděláme nejlépe, když až do večera zavřeme okna a zatáhneme žaluzie.

Tak co? Větráte celý život správně? Díky našim radám už vás ani léto ani zima nikdy nepřekvapí a vždy budete vědět, jak nejlépe vyvětrat!