Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nezdařené nouzové přistání vojenské helikoptéry: Na Tchaj-wanu zemřelo osm lidí

Aktualizováno -
2. ledna 2020
07:57
Autor: ČTK, for - 
2. ledna 2020
07:05

Při nehodě armádního vrtulníku na Tchaj-wanu přišlo o život osm lidí. S odvoláním na armádu to oznámila agentura Reuters. Na palubě byl i náčelník generálního štábu Šen I-ming a tchajwanská média oznámila, že je mezi oběťmi. Původní zprávy ho označovaly za pohřešovaného stejně jako několik dalších osob. Ministerstvo obrany oznámilo, že nehodu přežilo pět ze 13 lidí, kteří byli na palubě. Letectvo potvrdilo Šenovu smrt.

Zprávy o nehodě nejsou jednoznačné. Podle většiny médií musel dvoumotorový vrtulník UH-60 Black Hawk nouzově přistát v hornatém terénu a několik lidí zůstalo uvězněných v troskách stroje.

Armáda na místo vyslala další dva vrtulníky a 80 vojáků. Kromě Šena byli na palubě i další vysoce postavení členové armády.

Vrtulník tchajwanského letectva vzlétl ze základny v Tchaj-peji v 07:54 místního času (00:54 SEČ) a mířil na inspekci jiné vojenské základny. Z obrazovek radarů zmizel po 14 minutách letu a pak nouzově přistál. Příčina jeho potíží není jasná. Vrtulník byl jedním z těch, jež Tchaj-wan koupil v roce 2010 od USA.

Zobrazit celou diskusi