Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za volantem v roce 2020: Řidičák online, rozkopaná D1 a dražší servisy i pokuty

Autor: D. Šprincl, Adam Jaroš, V. Renovica - 
4. ledna 2020
07:00

Trávíte hodně času za volantem? V tom případě je tento přehled pro vás. I nový rok totiž řidičům uchystal velké změny. Kromě chystané novely zákona o silničním provozu se připravte na zdražení servisu i další měření emisí v provozu. Na novinky se mohou těšit pracující tělesně postižení a majitelé elektromobilů.

Do konce března roku 2020 ohlásil ministr dopravy Vladimír Kremlík (47, za ANO) finální verzi novely zákona o silničním provozu. Změny nezahrnují jen přečíslování bodové tabulky na 4 a 6 bodů či zdražení pokut až na 25 000 korun (například za alkohol v krvi či jízdu na červenou) či dokonce 75 000 korun (jízda se zadrženým technickým průkazem), ale také celou řadu nových pasáží.

Například to, že čerství řidiči přijdou o řidičák již po ztrátě šesti bodů, že budeme moci na dálnici jezdit 140 km/h, nebo že budeme mít jasně stanovený odstup bezpečné vzdálenosti. Finální podoba zákona ale není jasná a je možné, že se kolem ní strhne velká politická debata. Není tak vyloučeno, že platná bude ne letos, ale třeba až příští rok.

Dražší opravy v servisech

Majitelé starých aut to budou mít v nové sezoně zase těžší. Servisy avizují zdražení práce minimálně o jednotky procent – souvisí to s trendem na trhu práce. A na totéž nás připravují prodejci součástek a pneumatik.

Měření emisí v provozu

V hlavním městě už můžete vidět mobilní expertní jednotky, které se zaměřují hlavně na staré diesely. Hledají vykuchané filtry pevných částí a další přešlapy proti technickému stavu vozidel.

Kdo neprojde, musí do 30 dnů na opakovanou technickou prohlídku a měření emisí. Jen během zkušebního provozu na to letos v Praze doplatilo 33 řidičů. Magistrát i ministerstvo dopravy avizují, že v kontrolách nepoleví.

Víte, že…

na jaře odstartuje turné, kde si budou moci motoristé sami a bez obav z pokut nechat prověřit emisní systém svého auta? Podrobnosti zatím ministerstvo dopravy nesdělilo.

Nebudeme muset na úřad

Ministr dopravy už ohlásil na rok 2020 možnost on-line vyřízení řidičského průkazu nebo průkazu vůdce malého plavidla – dnes se lze pouze dopředu objednat k okénku. „Do budoucna chceme také změny v registru vozidel přes internet,“ říká ministr dopravy Kremlík.

Bodový stav esemeskou?

Chystaná novela zákona o silničním provozu počítá také se zasíláním informací o bodovém kontě prostřednictvím SMS nebo e-mailu řidiče.

Přesnější dopravní informace

Mobilní aplikace jako Waze nebo Google Maps, které sledují hustotu provozu a navigují řidiče na objížďky, jsou velmi populární – a teď budou ještě přesnější. Po Česku už totiž jezdí 150 tisíc vozidel, která anonymně sbírají data. Ta jsou každou minutu automaticky zasílána do Národního informačního centra Ředitelství silnic a dálnic, kdy se během chvilky objeví třeba na informačních cedulích nebo v mobilních aplikacích.

„Lidé se díky využití těchto informací ve svých aplikacích například dozvědí, jak je plynulá doprava na modernizované D1, či zjistí délku kolony a dobu zpoždění v ní nebo na hlavních průjezdech měst,“ říká ministr dopravy.

Vyšší příspěvek pro postižené

Od 1. března 2020 se zásadně změní podmínky získání příspěvku na pořízení automobilu pro zdravotně postižené. Dosud platilo, že pokud příjem společně posuzovaných osob (rodiny) přesáhl osminásobek životního minima (27 280 Kč), příspěvek se jim krátil.

Od března se limit navyšuje na 16násobek (54 560 Kč). Maximální výše příspěvku činí 200 000 Kč a novelu zákona už podepsal prezident. Příspěvek může dostat osoba starší tří let, zažádat může každých 7 let.

… a další střípky z dopravy

  • Letos je poslední rok, kdy musíme lepit dálniční známku na sklo. Od příštího roku totiž už bude elektronická, kterou půjde zakoupit i přes e-shop.
  • Majitelé elektromobilů a dalších vozidel na alternativní pohon mohou od letoška na dálnicích jezdit bez známky – je to odměna za to, že mají ekologičtější vůz.
  • Čeká nás nejrozkopanější „dé jednička“. Ta se bude letos modernizovat rovnou na sedmi úsecích, stát vyčlenil miliardy i na opravy mostů.
  • Skoro 900 km silnic I. třídy bude zpoplatněno pro vozidla nad 3,5 tuny.

fargulin@seznam.cz ( 4. ledna 2020 14:57 )

Nechapu, proc elektromobil má být osvobozen od poplatku na dálnicích a mít ještě úlevu na povinném ručení. Silnici používají jako ostatní a když naboura elektromobil jiný elektromobil, tak ty rozdíly v ceně budou na vrub ostatních aut? Elektromobil je dražší a pak opět bude povinné ručení pro ostatní auta dražší a dražší. Přijde mi to diskriminační. At je cena elektromobilů taková, aby si toto auto mohl koupit téměř každý. Navíc experti říkají, že ekologičtější vyjde líp diesel než elektromobil.

agfor ( 4. ledna 2020 10:10 )

Řidič - dojná kráva odporného státního systému.

XLADI ( 4. ledna 2020 07:25 )

K čemu jsou tedy STK když to bude kontrolovat policie. A kdy se konečně otevře trh STK. Stávající monopol by měl padnout.

Zobrazit celou diskusi