Otužilci vypluli na lodích typu Vodouch, které je dovezly až k pátému pilíři. Ten není vybraný pouze náhodou. Podle legendy byl právě zde svržen do řeky svatý Jan Nepomucký, patron všech plavců i loďařů. Odtud plavali přibližně 200 metrů zpět do přístaviště Judita, ze kterého jinak celoročně vyplouvají vyhlídkové plavby Pražských Benátek.

Otužilectví láká i puberťáky

Každým rokem počet účastníků roste, letos se jich do ledové Vltavy odvážilo víc než 50. Věkové rozpětí bylo opravdu široké, vždyť nejmladšímu plavci bylo pouhých 11 let. Jakuba Chytila k plavání přivedl otec, který se otužilectví věnuje už delší dobu a popasoval se i s takovou výzvou, jako je překonání Severního kanálu mezi Irskem a Skotskem.

Jak známo, děti rádi rodiče napodobují, ale já jsem mu to dlouho nechtěl dovolit, protože děti nemají tak dobře vyvinutou termoregulaci. Začali jsme postupně, a dneska už je Kuba pravidelným účastníkem,‟ popisuje otec začátky svého syna. „Je super, že se o tuhle akci každoročně zajímá spoustu médií. Jako nejmladší účastník mám výhodu, že se pak většinou všude objevím.‟ Na otázku, jestli to dělá tak trochu i kvůli slávě, Jakub potutelně mrkne. „Trochu asi jo,‟ směje se.

Pro Jakuba je plavání opravdu velký koníček. Kromě toho otužileckého se věnuje i dálkovému plavání. „V mé věkové kategorii plaveme nejvíc kolem tří kilometrů. Vždy je to v nějaké přírodní vodě, třeba na jezeře nebo tak. Ale rozhodně není takhle studená,‟ popisuje.

V záři kamer

Zájem médií si však užívali i ostatní plavci. Když otužilci naskákali do vody, značná část z nich zamířila k loďkám novinářů a s klidem a úsměvem odpovídali do kamer na otázky. Poté zamávali divákům na Karlově mostě a vydali se k cíli. Netrvalo jim to ani 20 minut. Na konci akce čekala všechny otužilce odměna v podobě převoznického punče. A že jim přišel vhod. Některé z mrazivé vody trápil třes ještě několik dlouhých minut po tom, co byli v teple.

Punč i polévka na zahřátí

Spoluorganizátorem 10. ročníku Tříkrálového otužileckého plavání bylo tradičně Muzeum Karlova mostu. „Také v tomto roce máme pro účastníky kromě tradičního punče nachystanou, čočkovou polévku a vstupenku do našeho muzea,‟ uvedl ředitel muzea Zdeněk Bergman, převozník pražský. Otužilci byli oceněni i pamětním dimplomem, který převzali z rukou Vladimíra Komárka, předsedy České otužilecké unie.

Fotogalerie
21 fotografií