Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Vymyli jí mozek,“ zaútočil na Gretu známý zpěvák. Aktivistka ho „uzemnila“

Autor: sova - 
7. ledna 2020
17:56

Americký rocker Meat Loaf přesně před týdnem poskytl rozhovor britskému listu Daily Mail. V něm prohlásil, že sice nevěří v klimatickou změnu, má však jasno v tom, že „Gretě Thunbergové vymyli mozek“. Na jeho slova nyní zareagovala sama švédská aktivistka. Na twitteru uvedla, že debata k oteplování planety nemá být o její osobě ani o nikom jiném. „Je to otázka vědeckých faktů,“ napsala sedmnáctiletá Thunbergová.

Někdo jí vymyl mozek, aby si myslela, že existuje globální oteplování, přitom žádná klimatická změna neprobíhá,“ řekl na začátku roku Meat Loaf Daily Mailu a dodal: „Ona sama neudělala nic špatného, jenom ji někdo donutil myslet si, že to, co říká, je pravda.“

Thunbergová v reakci na komentář napsala, že debata by se neměla točit okolo ní ani okolo amerického rockera. „Není to ani o tom, jak mě lidé nazývají. Nejde ani o debatu mezi levicí a pravicí. Všechno je to jen o vědeckých faktech. A o tom, že si neuvědomujeme vážnost situace. Pokud se na to (klimatickou změnu – pozn. red.) nezačneme soustředit, naše cíle budou brzy nedosažitelné,“ uvedla mladá Švédka.

Páteční stávky odstartovaly celosvětové hnutí

Thunbergová získala v minulém roce ocenění Osobnost roku amerického časopisu Time. V současnosti je nejvýznamnější osobností klimatického aktivismu.

Její páteční stávky před švédským parlamentem, během kterých požadovala zvýšenou pozornost věnovanou ochraně klimatu, iniciovaly vznik celosvětového hnutí Fridays for Future. V něm se angažují především studenti, kteří se po jejím vzoru snaží na environmentální změny poukazovat.