Je to jen na vás

„Uvědomila jsem si, že jen velmi málo páníčků ví, co má dělat, pokud se pes zraní. Jenže to je průšvih! Pro psa sanitka mimo Prahu nepřijede a ani tam nemá přednost, takže čekání může být kritické. Pokud psovi nepomůžete vy, tak nikdo,” říká Katka Šponarová, veterinární sestra, která se rozhodla vytvořit co nejpraktičtější kurzy psí první pomoci.

Tržná rána

Jde o velmi nepříjemnou a často bolestivou záležitost. Podkoží u psa je volné, a tak tržná poranění nebývají hluboká a nedochází k poškození svalů. Tržné rány často silně krvácejí. „První pomoc spočívá v očištění rány a zakrytí obvazem a dopravením psa na veterinární ošetření. V případě, že je v ráně cizí předmět, obvazy ho stabilizujeme tak, aby se v ráně nemohl posouvat. Psovi omezíme pohyb a převezeme ho na veterinu,“ radí Šponarová.

Otrava

Mezi projevy otravy patří nechuť, zvracení, průjem, zvýšené močení (stolice, zvratky i moč mohou obsahovat krev). Pes je apatický. V úvahu připadá i vnitřní krvácení a změny se mohou projevit na sliznicích. Někdy se dostaví neurologické projevy (křeče, záchvaty), zvýšené slinění apod. Jestliže nevíme, čím se zvíře otrávilo, jedeme na veterinu. Když víme a nehrozí druhotné poranění trávicího traktu (při pozření kyseliny/louhu či cizích těles), můžeme psa nechat vyzvracet, následně podáme černé uhlí a poté vyhledáme veterináře.

Průjem

V případě, že jde o štěně nebo velmi malého psa, vyhledáme veterinární kliniku. Při průjmu totiž dochází k dehydrataci, která může být život ohrožující. V případě dospělého psa většího plemene podáváme pár dní dietní stravu (vařená rýže s rozvařenou mrkví a masem nebo dietní granule), poskytneme dostatek čerstvé vody, můžeme podat léky proti průjmu. Pokud se zdravotní stav psa do dvou dnů nezlepší či zhorší, objeví se např. krev ve stolici, vyhledáme veterinárního lékaře.

Jak vyvolat zvracení

Zvracení vyvoláme podáním 3% roztoku peroxidu vodíku, který vstříkneme do tlamy injekční stříkačkou. Nemáme-li ho, použijeme rozmíchanou jedlou sodou ve vodě. Lze také podat naředěnou hořčici. V případě malého ostrého předmětu vpravíme kysané zelí, kusy chleba, aby se při průchodu trávicím traktem předmět v žaludku obalil. Když pes sežere připínáček, jehlu na šití, hřebíky, navštívíme veterináře.

Víte, že...

koupit můžete dokonce i speciální lékárničku pro psy? Prodává se od 400 korun. 

...více rad, co dělat v případě psích zdravotních potíží, se dozvíte na prvnipomocpsa.cz?

VIDEO: Povinné čipování psů od ledna 2020: Vše, co potřebujete vědět!

Video
Video se připravuje ...

Povinné čipování psů od ledna 2020: Vše, co potřebujete vědět Komora veterinárních lékařů