Partnerskou smlouvu o ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci podepsali pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta tchajwanského hlavního města Tchaj-peje Kche Wen-če v pondělí. Praha loni v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s čínskou metropolí Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny.

Tchaj-wan je pro Číňany nejcitlivější diplomatickou záležitostí. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vláda Šanghaje v prohlášení uvedla, že pražské vedení udělalo mnoho chybných kroků ohledně klíčových otázek týkajících se Číny, jako je například Tchaj-wan. „Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,“ uvedla šanghajská vláda.

Vzhledem k tomu, že už neexistují nezbytné politické předpoklady, pozastavuje Šanghaj s okamžitou platností všechny kontakty s Prahou, dodalo šanghajské vedení.

„Spolupráci se Šanghají se nebráníme, ale dosavadní spolupráce spočívala pouze v tom, že společnost Home Credit zaplatila školení šanghajských záchranářů od pražské záchranky. Za to se čeští záchranáři učili přistávat na mrakodrapech, což není v Praze zrovna využitelné,“ uvedl Hřib.

Ministerstvo: Dalo se to čekat

České ministerstvo zahraničí o protestu Šanghaje ví. O tom, že by čínská strana chystala nějaké další odvetné kroky, ale nemá informace. „Dalo se to očekávat. Na reálné dopady přerušení styku ze strany Šanghaje si budeme muset počkat. Nicméně platí, že rozhodnutí o partnerství mezi městy jsou na demokraticky zvolených komunálních politicích. Cílem České republiky je prosazovat své ekonomické zájmy vůči všem partnerům,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle primátora Hřiba má pozastavení partnerské smlouvy s Šanghají nyní pro Prahu jediný dopad. „Home Credit už nebude moci používat pražskou záchranku jako sponzorský dárek v rámci svého byznysu se spotřebitelskými půjčkami v Číně,“ uvedl Hřib.

Podle Hřiba je spolupráce s Tchaj-pejí pro město přínosnější. „Je nám velikostně i hodnotově mnohem blíže než Šanghaj a již jsme se shodli na konkrétních projektech spolupráce. Kromě memoranda o povýšení vztahů mezi Prahou a Tchaj-pejí na úroveň sesterských měst bylo v pondělí také podepsáno memorandum mezi zoologickými zahradami, memorandum týkající se oblasti turismu. Memorandum o spolupráci v technologické oblasti podepsala i tchajwanská firma Mitac a česká firma Monet+,“ uvedl primátor.

Hřib rovněž uvedl, že nechce, aby Praha byla zatahována do čínské politiky, jako se tomu stalo v případě dnes již ukončené smlouvy s Pekingem. Minulé vedení města V ní schválilo klauzuli, že Praha uznává jednotu Číny. Nynější vedení ji chtělo odstranit. Peking následně smlouvu vypověděl.

Fotogalerie
5 fotografií