Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Laviny v Kašmíru zabily nejméně 67 lidí. Pákistán se potýká se sněžením a záplavami

Aktualizováno -
14. ledna 2020
10:32
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. ledna 2020
09:50

Nejméně 67 lidí zahynulo od pondělí při sesuvech lavin v Kašmíru. Mnoho dalších se pohřešuje a panují obavy, že jsou rovněž po smrti. V pákistánské části území zahynulo nejméně 57 lidí, uvedla s odkazem na představitele pákistánské vlády agentura Reuters. Minimálně deset mrtvých hlásí indická část Kašmíru. Počasí zabíjelo i v Afghánistánu.

Nejhůře zasaženo je údolí Nílam v pákistánské části, kde silné lijáky vyvolaly v posledních 24 hodinách sesuvy lavin a půdy. Pákistánské úřady zahájily záchranné operace, jejichž cílem je vyprostit případné přeživší, kteří zůstali pod sněhem a bahnem. Úřady také uvedly, že sesuvy zablokovaly řadu silnic, takže některá města a vesnice zůstaly odříznuty od světa.

Mezi desítkou mrtvých v indické části Kašmíru je pět vojáků, kteří působili u jedné z nejvíce střežených hraničních linií světa. Region Kašmíru je rozdělen mezi Indii a Pákistán, které o něj od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 svedly dvě ze tří válek.

Šéf agentury na zvládání krize Imrán Zarkon uvedl, že během pondělka zemřelo kvůli extrémnímu počasí nejméně 14 osob, když se na ně pod tíhou sněhu propadla střecha. Poslední bilance hovoří o 57 obětech, jejich počet ale podle Zarkona ještě poroste.

Se zimou bojují i Afghánci

Afghánské úřady oznámily, že mají potvrzenou smrt 24 lidí. Mluvčí ministerstva pro zvládání krize Ahmád Tamín Azímí uvedl, že záplavy zničily 131 obytných domů na jihu, západu a severu země. V souvislosti s hustým sněžením úřady vydaly varování před lavinami. V hlavním městě Kábul klesly teploty až k -15 stupňům.

Zobrazit celou diskusi