Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Benátky zasáhla další pohroma. Po velkých záplavách jsou teď gondoly v bahně na suchu

Autor: Darina Jíchová - 
14. ledna 2020
11:45

Na konci loňského roku čelily italské Benátky historickým záplavám. První vlna přišla v půlce listopadu, další pak těsně před Vánoci. Necelý měsíc po katastrofě se město potýká s dalším extrémem, tamní kanály vysychají, gondoly a lodě uvázly v bahně, informoval deník Daily Mail.

Benátky se potýkaly s nejtěžšími záplavami za posledních 50 let, voda poškodila i slavnou baziliku svatého Marka a způsobila miliardové škody. Přestože jsou Benátčané rádi, že jejich domy a ulice už nejsou zaplavené, v kanálech křižujících město by vodu uvítali. Z ikonických kanálů jsou teď spíše suché bahnité příkopy.

Hladina vody v kanálech klesla pod 45 centimetrů pod mořskou hladinou, snímky vyschlých kanálů zaplavily sociální sítě. Podle odborníků tento fenoménem není nijak unikátní, dochází k němu však jen zřídka. „Výška hladiny ve městě variuje, to je normální. Situace je díky nedávným záplavám kontrastnější,“ shodují se experti. Benátský starosta Luigi Brugnaro z obou extrémů viní klimatické změny.

Jarabak ( 14. ledna 2020 13:09 )

Ideální příležitost ty kanály trochu vyčistit, odbahnit. Ale to by se muselo pracovat, co? Lepší je nadávat na klikmatické změny a rejžovat prachy z turistů.

Zobrazit celou diskusi