Která jóga je letos nejvíc trendy? Vyberte si hned z několika stylů!

  • Která jóga je letos nejvíc trendy? Vyberte si hned z několika stylů!
    16. ledna  2020 
     06:00

    Přemýšlíte, jak dodržet každoroční předsevzetí, že letos už konečně budete opravdu poctivě cvičit? Zkuste tyto nové styly jógy, které vás zaručeně budou bavit. Navíc vám pomohou nastartovat metabolismus, zpevní vám zádové a vnitřní svaly, rozproudí krev v žilách a podpoří látkovou výměnu. Vyberte si jógu, která je zaměřena přesně na to, co si právě vaše tělo žádá!

    Začít se hýbat není nijak těžké, ale klíčové je vydržet. „Ať už vás ke cvičení motivuje redukce váhy či bolest zad, úspěch se zpravidla nedostaví ihned. Trpělivý a vytrvalý přístup je nejlepším pomocníkem k dosažení kýžené změny,“ upozorňuje Eva Juráková, fyzioterapeutka z Lékařského domu Praha 7.

  • Jak začít s jógou a nepřestat?

    Autor: istock.com

    Ale jak překonat nedostatek času a motivace? „Je dobré zaplatit si ucelený kurz nebo permanentku, protože vás to donutí chodit pravidelně. Stejně tak je důležité dobře vybrat lekce, abyste se nenechali odradit tím, že vám to nepůjde. A hlavně: pohyb vás musí bavit. Když se na lekci těšíte, nejspíš si ji nenecháte ujít,“ radí Věra Vojtěchová, lektorka jógy a zakladatelka center jógy a zdravého životního stylu Dům jógy. A právě radost z pohybu přinášejí nové, neokoukané styly a kombinace jógy.

    Hledáte méně obvyklé lekce jógy? Mohlo by vás bavit:

    Jóga s pomůckami: aero jóga, roller jóga, Iyengar jóga

    Jógové kombinace: jógalates

    Jóga za zvláštních podmínek: nahá jóga, hot jóga, jóga ve tmě

    Jóga upravující vnitřní pochody v těle: hormonální jóga, metabolic jóga

  • Aero jóga: zavěste se

    Autor: istock.com

    Tajemně vypadající šály zavěšené od stropu se stávají stále častěji součástí jógových sálů. Jsou to hamaky na aero jógu, při níž strávíte spoustu času ve vzduchu nebo hlavou dolů. „Aero jóga je mladý směr, zato velmi zábavný. Užijete si houpání, obrácené pozice, a dokonce i stav beztíže. Dokážete provést cviky, které na zemi nejsou možné, a díky působení gravitace si mnohem lépe uvolníte páteř,“ popisuje Věra Vojtěchová.

    Houpavý pohyb uklidňuje a vyplavuje endorfiny. Při lekci se pobavíte a šetrně protáhnete i posílíte celé tělo. „Když se člověk zavěsí do této houpačky, přiměje tím k aktivitě hluboký stabilizační systém a vnímá práci svalů, jejichž existence si do té doby nebyl vědom. Působením gravitace současně dochází k příjemnému uvolnění kloubů a páteře,“ dodává Eva Juráková. Aero jóga se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s vysokým tlakem, onemocnění očí či akutní rýmu. Jinak se ale hodí pro každého, bez ohledu na zkušenosti. 

    Věděli jste? Obrácené pozice mají velký zdravotní přínos. Zlepší proudění energie, prokrví hlavu a mozek, posílí paměť i omladí pleť. Podporují krevní oběh, pomáhají předcházet křečovým žilám. A navíc uvidíte svět i sebe sama z nové perspektivy. 

  • Jógalates: napravte nedostatky

    Autor: istock.com

    Jógalates je ideální kombinace, když se nemůžete rozhodnout mezi pilates a jógou. Vybírá si to nejlepší z obou stylů a přidává k tomu nejnovější poznatky o fungování lidského těla. Na jógalates napřímíte páteř, protáhnete a posílíte svaly včetně břicha a pánevního dna a rozhýbáte klouby. A přitom si navíc pročistíte hlavu.

    Jógalates je volbou pro ty, kteří chtějí zapracovat na své kondici a zdraví. Výborně funguje také jako kompenzační pohyb k jiným druhům sportu,“ doporučuje Věra Vojtěchová. Lekce si užijete, když rádi doladíte každou pozici k dokonalosti, protože na přesné provedení cviků se klade velký důraz.

  • Roller jóga: jděte do hloubky

    Autor: istock.com

    Nechce se vám se po podložce pohybovat jen tak? Může se vám líbit jóga s pomůckou – rollerem. Speciální válec prohlubuje efekt cvičení a uvolňuje svalové obaly, tzv. fascie. Právě ty se v současnosti těší zvýšené pozornosti, protože se ukazuje, že stojí za některými chronickými bolestmi nebo omezenou pohyblivostí. „Aby fascie dobře plnily svou funkci, musí být pružné a volné, neboli mezi sebou pohyblivé. Tyto jejich vlastnosti lze udržet či podpořit pravidelnou fyzickou aktivitou. Pokud si přejeme uvolnit fascii manuální technikou, velmi vhodná je masáž pomocí pěnového válce či míčků,” vysvětluje fyzioterapeutka Juráková. Pozor, cvičení s rollerem může ze začátku i bolet. Ale když překonáte prvotní nezvyklé pocity, zjistíte, že masáž válcem je velice příjemná.  

    Co jsou to ty fascie? Tenké blány protkané cévami a nervy, které slouží jako obal našich svalů a dalších tkání. Propojují celé tělo. Pokud jim nedopřejeme vodu a dostatek tréninku, vrstvy se mohou slepit a sval, který mají chránit, omezují. Uvolnit zatuhlé fascie lze masáží.

  • Metabolic jóga: zbavte se kil navíc

    Autor: istock.com

    Potřebujete nastartovat svůj metabolismus? Zkuste tento styl jógy. Ideálně po ránu. Probere vás, zrychlí vám spalování, podpoří proces hubnutí. Pomůže detoxikaci organismu a dodá celkovou vitalitu. „Jóga umí zrychlit lenivou látkovou výměnu, takže se z těla odvádějí nadbytečná energie i toxické látky. A k tomu navozuje psychickou pohodu, která je nezbytná pro shazování kil,“ uvádí Věra Vojtěchová. Na lekci metabolic jógy se budou střídat aktivní fáze s pauzami pro možnost odpočinku a na závěr vás čeká příjemná relaxace. 

  • Hormonální jóga: dosáhněte vnitřní rovnováhy

    Autor: istock.com

    Hormonální jóga je přesně daná sestava cíleně zvolených pozic propojených s dechem, která zvyšuje produkci hormonů v těle. Odstraněním hormonální nerovnováhy mizí nepříjemné průvodní projevy menopauzy, stabilizuje se menstruační cyklus, a dokonce často dochází k nápravě syndromu polycystických vaječníků či k řešení neplodnosti. „Jedná se o dynamičtější sestavu, kterou ale časem může zvládnout skoro každá žena, důležitá je zde opravdu pravidelnost cvičení,” uvádí Věra Vojtěchová.

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji