Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hejtmanství došla trpělivost. Arriva bude za zpožděné vlaky platit tučnou pokutu

Aktualizováno -
14. ledna 2020
16:20
Autor: ČTK - 
14. ledna 2020
14:34

Pokutu 815 tisíc korun vyměřil Liberecký kraj společnosti Arriva za problémy v železniční dopravě. Důvodem je nedodržení smlouvy, zejména nedodržování jízdních řádů. Firma ale měla problém i s nefunkčním odbavovacím systémem, informační systém ve vlacích byl ještě na začátku ledna v němčině. Na dotaz ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Arriva, zatím rozhodnutí nedostala, proto ho nechtěla komentovat.

Vyměřená sankce se týká jen období od 15. prosince do konce loňského roku. Nemusí být konečná, některé problémy přetrvávaly i na počátku letošního roku. „Vlaky už mají informační systém v češtině, firma ale stále nemá nový odbavovací systém,“ řekl Sviták.

Po nedávném jednání v Liberci sliboval ředitel Arrivy Daniel Adamka, že do 15. ledna bude ve vlacích nový odbavovací systém, stejný, jaký používají České dráhy. Podle mluvčího společnosti Jana Holuba začne dopravce od středy nový odbavovací systém postupně nasazovat do provozu. „Podle toho, jak na něm budeme zaškolovat vlakový personál,“ řekl ČTK mluvčí společnosti. Zároveň potvrdil, že z vlaků Arrivy už zmizely německé nápisy. Nahradili jsme je českými, stejně jako je počeštěný informační systém pro cestující, dodal Holub.

České dráhy se chtěly s krajem i soudit

Problémy byly zpočátku s velkým zpožďováním spojů, které se ale postupně zlepšilo. Podle informací společnosti Korid LK, jež dopravu v kraji koordinuje, jezdilo už na počátku roku 90 procent vlaků na čas a průměrné zpoždění bylo pod dvěma minutami.

Arriva není prvním dopravce, který dostal od Libereckého kraje pokutu za nedodržování smluv. Českým drahám vyměřil kraj v roce 2014 sankce za bezmála 27 milionů korun. Spor dokonce mířil k soudu, obě strany se nakonec dohodly mimosoudně a České dráhy za pochybení zaplatily zhruba sedm milionů.

Liberecký kraj vyměřil Arrivě za problémy vlaků pokutu 815 000 Kč. Liberecký kraj vyměřil Arrivě za problémy vlaků pokutu 815 000 Kč. | ČTK/Petrášek Radek

Sankce bude požadovat i Zlínský kraj

Za nedodržování jízdních řádů nebo nasazování starších autobusů pokutoval Liberecký kraj i autobusové dopravce. Pokuty za více než milion korun dostaly BusLine nebo ČSAD Liberec, téměř 370.000 korun musela za prohřešky zaplatit ČSAD Česká Lípa.

O sankcích vůči společnosti Arriva vlaky bude v únoru rozhodovat i Zlínský kraj. Především v prvních dnech platnosti nového jízdního řádu nabírala část spojů dopravce zpoždění desítky minut a společnost řešila i v tomto regionu problémy s odbavovacím systémem.

Michal nobl ( 14. ledna 2020 18:15 )

To chcete tvrdit ze jen Arriva.Jezdim kazdy den uz pet let.CD prebornici ve spozdeni,radeji jezdit s Arrivou ty aspon nedostatky zlepsuji ale CD za pet let zadna zmena k lepsimu.Jen zdrazovat a jeste brat od statu.

krtek. ( 14. ledna 2020 17:31 )

personálem myslíte ty Bulharský fíry ?

zlymikes ( 14. ledna 2020 17:05 )

Arriva je dceřiná společnost německých spolkových drah (D, což je velmi slušný podnik. Nelze se ale divit, že ve vozech jsou německé nápisy a personál mluví špatně česky, když vlastně jezdí doma - Liberec,K.Vary,Cheb a nakonec i Zlín,resp. Brno.

Zobrazit celou diskusi