Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co nás nemine v roce 2020: Vyšší rodičovské příspěvky nebo platy. Ale pro koho?

21. ledna 2020 | 06:00

Letošní rok se snadno zapamatovatelným letopočtem nám přinese několik novinek. Tak se pojďte podívat, v čem nás čekají změny – doufejme, že hlavně k lepšímu.

Čeká nás toho hodně a většina z těchto věcí platí už od 1. ledna. Ať jde o rodičovský příspěvek, daně, výše důchodů nebo čipování psů. Úpravy se dotknou téměř každého, proto si pečlivě projděte náš stručný přehled.

Elektronické neschopenky

Co to vlastně je? Lékař do aplikace elektronické neschopenky zadá vaše číslo pojištěnce, a načtou se mu všechny údaje z centrálního registru České správy sociálního zabezpečení. Spolu s tím se lékaři načte i seznam vašich aktuálních zaměstnavatelů. Lékař u vás ověří správnost údajů a v systému potvrdí vznik pracovní neschopnosti. U všech dalších kontrol v průběhu neschopnosti bude mít lékař k dispozici tyto vyplněné údaje, a pak už bude jen vybírat, co zadat do dalších hlášení o průběhu pracovní neschopnosti (potvrzení o trvání, změna pobytu, změna vycházek, ukončení neschopnosti).

Vyšší rodičovský příspěvek

Od ledna 2020 nás čeká navýšení rodičovského příspěvku z 220 000 Kč na 300 000 Kč ročně. Nebude to ale automaticky pro všechny. Návrh zákona počítá se zvýšením rodičovského příspěvku všem rodinám, které ho budou k lednu 2020 aktivně čerpat. Pokud by to tak opravdu bylo, rodiny, které dávku na nejmladší dítě v roce 2020 teprve začnou pobírat, získají rovnou nárok na 300 tisíc korun a budou mít čtyři roky na to, aby peníze vybraly. Pro rodiče vícerčat platí, že se od roku 2020 dávka zvýší na 450 tisíc korun (z původních 330 tisíc). Více na: Mesec.cz

Více peněz pro důchodce

Zvýší se také důchody. Vzrostou o více než jen zákonnou valorizaci, tedy pro lepší představu: Seniorům s průměrnou výší důchodu se příjem zvýší o 900 Kč měsíčně na cca 14 400 Kč, 9 z 10 penzistů se zvýší důchod alespoň o 750 Kč měsíčně na minimálně 11 450 Kč.

Stoupnou tabulkové platy

V roce 2020 dojde ke zvýšení platů ve veřejné sféře. Ve všech tarifech se platy zvýší o 1500 Kč. Kromě toho dojde ke zrušení nejnižší tabulky tarifů a profese v ní obsažené se přesunou do druhé tabulky. To se bude týkat například profesí, jako jsou uklízečky, kuchařky, uvaděčky v divadle a podobně. Výjimkou jsou pedagogové. Tam dojde k navýšení o 7 %.

Které další novinky nás čekají v novém roce, se můžete dozvědět v novém čísle časopisu Blesk pro ženy, které je k dostání v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: bpž

 

Video se připravuje ...