V pátek bude převládat zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle očekáváme i mrholení. Během dne se bude nízká oblačnost protrhávat ojediněle na polojasno. Noční teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C, při malé oblačnosti naměříme až 7 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý jihovýchodní vítr, na horách s nárazy o rychlosti až 75 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend Dagmar Honsová

Víkend pod vlivem vlnící se studené fronty

Třetí lednový víkend konečně přinese náznak zimního počasí – postupně očekáváme srážky sněhové od 300 metrů nad mořem. V sobotu bude od západu zataženo až oblačno, zpočátku dne se bude sněžení vyskytovat od 1000 m nad mořem, jinak to bude od západu o dešti.

Postupně bude hranice sněžení klesat a sněžení očekáváme už od nadmořské výšky 300 m. Noční teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C. Foukat bude mírný až čerstvý severozápadní vítr, na horách s nárazy kolem 75 km/h.

Také neděle bude převážně ve znamení velké oblačnosti – bude oblačno až zataženo, místy občas déšť se sněhem, od středních poloh sněžení. Noční teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí opět na 0 až 4 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 25 km/h, na horách opět v nárazech až na 75 km/h. V kombinaci se sněžením se mohou na horách vytvářet i sněhové jazyky.

Kde v Česku sněží a prší? Podívejte se na radar Blesku

Nový pracovní týden bude ve znamení chladnějšího vzduchu od severu, který se k nám bude dostávat kolem tlakové výše nad západní Evropou.

Po ránu budou teploty při zmenšené oblačnosti klesat až k -7 °C, nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat od -2 do 5 °C. Oblačnost bude hodně proměnlivá – od polojasné po zataženou, občas se budeme setkávat se sněžením a to zejména na horách. Podmínky pro lyžování se budou zlepšovat – díky teplotám trvale pod bodem mrazu budou i dobré podmínky pro umělé zasněžování.

Počasí bude nahrávat šíření chřipky

Počasí příštího týdne bude nahrávat šíření chřipky. Ta se lépe šíří v chladném počasí než v teplých dnech. Navíc v lednu máme oslabený imunitní systém, což způsobuje nedostatek slunečního záření a nedostatek vitamínů. Na obranyschopnosti organismu se totiž podílí ve velké míře ultrafialové sluneční záření. Šíření chřipky pomáhá i nízká vlhkost vzduchu. Pokud je totiž méně než 40procentní, potom je naše sliznice více podrážděná a snáze k ní vir proniká.

I přes to, že během víkendu očekáváme na vlnící se studené frontě srážky, a podle výhledu počasí to vypadá, že druhá polovina ledna bude na srážky bohatší, sucho v Česku rozhodně neukončí. Chybí zejména sněhová pokrývka ve středních a vyšších nadmořských výškách, jejíž odtávání by doplnilo hladiny podzemních vod, jejichž stav je silně podnormální. Také půdní sucho panuje na 10 % území.

Fotogalerie
38 fotografií