Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koně uvěznil sopečný popel. Při jejich záchraně Filipínci neváhají riskovat život

Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2020
21:00

Filipínská sopka Taal dál chrlí lávu a popel, který pokrývá města a vesnice ležící v její blízkosti. Před nebezpečím erupce utekly tisíce lidí, kteří museli opustit své domovy. A také svá zvířata. Jenže někteří se pro své psy, koně a dobytek vrátili. Pohled, který se jim naskytl, je šokoval. Koně, kteří jsou pro život na filipínském ostrově nezbytní, zůstali pohřbení pod sopečným popelem. Některé se ještě podařilo zachránit a jejich majitelé je mohli odvézt do bezpečí. Seizmologové varují, že by každým dnem mohla přijít „prudká erupce“, uvedl list Daily Mail.

Sopka Taal nacházející se na ostrovu Luzon o sobě dala poprvé vědět v neděli 12. ledna, od té doby stupeň varování zůstává na čtvrtém stupni z pětibodové škály. Znamená to, že nebezpečná erupce se dá očekávat v řádu hodin či dní. Pátý, nejvyšší stupeň značí postupující ničivou erupci. Úřady evakuovaly desetitisíce lidí, ti se ale do oblasti i přes nebezpečí vracejí pro svá zvířata.

„Koně jsou náš život“

Život místních závisí právě na jejich zvířatech, zvláště pak na koních a na skotu. Lidé za peníze vozí turisty po okolí, pro svůj zdroj obživy jsou proto ochotní riskovat i návrat pod vulkán. „Naši koně jsou náš život,“ vysvětlil tisku Alfredo Daet (62).

„Milujeme je, jsou to naši společníci i zdroj příjmů, chceme a musíme je zachránit. Úřady nás varovaly, ale my už jsme vytáhli čtyři koně,“ pochlubil se Alfredo.

Jedna jízda na okraj sopky vyjde turisty na 155 korun, což je pro místní obrovská částka. Průměrný Filipínec si vydělá méně než 45 korun za den. „Jestli tady naše koně a dobytek necháme umřít, budeme to nakonec my, kdo zaplatí tu nejvyšší cenu,“ doplnil Pejay Magpantay, kterému se podařilo zachránit 11 ze svých 14 koní.

Extrémní turismus na Filipínách

Sopka se v úterý uklidnila, proto se lidé vydali do svých vesnic, aby zachránili, co šlo. Melvin Casilao a jeho sousedé se vrátili do obce Talisay, chtěli nakrmit svůj dobytek a uklidit tlustou vrstvu popela, který pokrývá celé město. Někteří hospodáři zůstali v šoku zírat na svá stáda vepřů a krav, která zahynula pod popelem. „Jsme zdevastovaní,“ komentoval Casilao.

Státní vulkanologický úřad zdůraznil, že okolí Taalu je považováno za „permanentně nebezpečnou zónu“, tamní sopka patří mezi druhou nejaktivnější v zemi, přesto tam každoročně zamíří tisíce turistů.

Extrémní turismus přivedl v prosinci zvědavce také k novozélandské sopce na ostrovu White Island. Její výbuch si vyžádal 20 obětí, z nichž těla dvou se stále nenašla. Bilance obětí se zvýšila tento týden, kdy jeden ze zraněných podlehl vážným popáleninám. V nemocnici zůstává dalších 23 lidí, stav pěti z nich je stále kritický.

Kraj sopky zřejmě skončí jako země nikoho

Nedělní erupci doprovázela řada zemětřesení, které způsobily trhliny na cestách, což podle seizmologů svědčí o tom, že magma je pod povrchem země stále aktivní. „Doporučuju, abychom sopku Taal a její okolí natrvalo prohlásili za zemi nikoho,“ oznámil filipínský ministr obrany Delfin Lorenzana.

Zobrazit celou diskusi