Přesto, že policisté dva zaměstnance hotelu obvinili před více než rokem, státní zástupce stále nemá připravenou obžalobu. „Případ je stále v šetření. V této chvíli čekáme na listinné materiály ze zahraničí. Jde hlavně o písemnosti o struktuře a fungování hotelu,“ řekl Blesku Jan Daněk, mluvčí Policie České republiky.

Mohla za to nedbalost

Původní podezření, že by mohlo jít o technickou závadu, hasiči na konci šetření zcela vyloučili. Na základě dalších poznatků a ve spolupráci s Policií ČR bylo stanoveno, že příčinou vzniku požáru je neprokázané zavinění neznámé osoby,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Požární zabezpečení objektu, které měli zaměstnanci na starost, bylo v době požáru vypnuté, což je jedním z hlavních důvodů tragických důsledků požáru. Vyšetřování navíc ukázalo zásadní nedostatky v protipožární ochraně celého hotelu. Na základě těchto zjištění hasiči zkontrolovali i další objekty tohoto hotelového řetězce. Tam už žádná výraznější pochybení nenašli.

Během požáru zemřeli čtyři lidé. Ještě před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Další dvě dvacetileté ženy, Němka a Jihokorejka, podlehly zraněním v nemocnici. Za dva měsíce na následky zranění zemřel i 82letý Nizozemec. O jeho smrti informovala pražské hasiče rodina. „I přes obrovské nasazení hasičů-hrdinů a po dvouměsíčním boji o život zemřel ve věku 82 let na následky fatálního požáru v hotelu Eurostars David můj tchán, náš drahý manžel, starostlivý otec, bratr, strýc a dědeček,“ napsal Jasper Brinkman z Nizozemí pražským hasičům. Zranili se i dva hasiči, pod kterými se propadlo patro. Ti však měli štěstí a jejich zranění nebyla životu nebezpečná.

Za zásah hasičský Oskar

Pražští požárníci si za tento skvělý a velmi náročný zásah vysloužili prestižní cenu. Ze soutěže Magirus Award si odnesli stříbrného hasičského Oscara. Prestižní ocenění si převzali hasiči, kteří přímo zasahovali při požáru v Náplavní ulici. Své kolegy odjeli do německého Ulmu reprezentovat velitel družstva, dva hasiči a jeden strojník. Ti z hořícího hotelu zachránili 35 osob. Šlo o nejlepší zásah v Evropě roku 2018.