Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdevastované pláže, zatopená města a sněhová bouře. Spoušť ve Španělsku má první oběti

Autor: Darina Jíchová - 
21. ledna 2020
11:45

Na pověstné Costa Blanca, tedy Bílém pobřeží, španělské provincie Alicante se přihnala bouře Gloria. A zdevastovala turisty milované pláže. Vítr zvedal obrovské vlny, které zaplavily pobřežní města a vytopily domy. Společně s bouří do Španělska dorazilo i husté sněžení. Úder studené fronty si nepřímo vyžádal dvě oběti, Rumunka (†54) zemřela na následky podchlazení a jednoho muže (†44) srazila dodávka, jejíž řidič kvůli náledí ztratil kontrolu nad vozem. Meteorologové varují, že špatné počasí vydrží po zbytek týdne. Kvůli bouři byla zrušena většina letů do zasažených regionů, uvedl list Daily Mail. Se sněhem mají problémy i v Kanadě, kde musela zasahovat i armáda.

Od úterního rána jsou zrušeny všechny přílety a odlety z letiště Alicante-Elche a turisté musí buď odcestovat přes jiná letiště, nebo počkat až se řádění živlu uklidní.

Bouře a sněžení zcela ochromily pobřeží, mezi nejvíce postiženými oblastmi jsou provincie Valencie a Alicante, bouře se ale dotkla 33 provincií, z nichž devět vyhlásilo nejvyšší stupeň ohrožení. Meteorologové varovali, že bouře se prožene přes většinu území Španělska.

Kvůli bouři nelétala letadla

„Jde jen o nízký počet našich letů, které přesměrujeme na letiště Murcia nebo Valencia. Cestující, kterých se to týká, byli na změnu upozorněni e-mailem a SMS zprávou. Omlouváme se za komplikace, nicméně počasí je zcela mimo naši kontrolu,“ uvedl mluvčí aerolinek Ryanair.

Pobřežní města Dénia a Jávea zaplavila voda, vítr o síle 120 kilometrů v hodině zvedal obrovské vlny, některé z nich dosahovaly výšky až dva a půl metru. V nedaleké obci Villena naopak vytrvale a hustě sněžilo, podle místních obyvatel chumelenice trvala až sedm hodin. Na 35 tisíc lidí zůstalo uvězněno ve městě, namrzlý sníh vytvořil na silnicích osmicentimetrový nános, cesty byly nesjízdné. Lidé museli čekat, až je vysvobodí cestáři.

Sníh pokryl také letovisko Costa del Sol, česky Sluneční pobřeží, které ročně navštíví desítky milionů turistů. Podle národní Meteorologické služby (AEMET) se bouře během úterý a středy přesune na severozápad země. Ve Valencii v souvislosti s nepřízní počasí došlo ke dvěma úmrtím, v Gandii podlehla žena podchlazení a v Santanderu dodávka srazila muže.

Sníh už zvoní na dveře

Nejsou to jen Španělé, koho překvapila sněhová bouře. Sníh rovněž paralyzoval kanadskou provincii Newfoundland. Region dokonce vyhlásil stav nouze a tamní úřady požádaly o pomoc vládu. Do zavátých měst se na pomoc vydalo asi 200 vojáků. Místní jsou v klidu, na podobné situace jsou zvyklí.

Premiér provincie Dwight Ball se obrátil na vládu poté, co sněhová nadílka zablokovala cesty a některé lidi dokonce uvěznila ve vlastních domovech. V hlavním městě provincie St. John’s od pátku napadlo až 75 centimetrů sněhu. „Sníh zatarasil vstupní dveře, jeho tíha je tak obrovská, že občas zazvoní zvonek,“ popsal situaci novinář Jason Sheppard žijící ve městě.

Sněhová nadílka v Newfoundlandu Sněhová nadílka v Newfoundlandu | Reuters

Sněhové nadílky využili snowboardisti 

Stav nouze byl v St. John’s vyhlášen poprvé po 36 letech, obchody, restaurace a školy zůstávají uzavřené, auta nesmí na silnice. Každého, kdo by nařízení porušil, čeká pokuta 133 tisíc korun. Podle starosty města Dannyho Breena budou v úterý otevřeny obchody s potravinami, restaurace a další podniky budou nadále uzavřeny.

Situace využili vášniví lyžaři a snowboardisté, kteří si ze zasněženého města udělali „extrémní sjezdovku“. Také Newfoundland zaznamenal dvě úmrtí spojená se sněhovou bouří. Bud Chafe a Rupert Crocker z města Harbour Grace zemřeli při odklízení sněhu u svých domů. V pondělí bylo obnoveno pátrání po šestadvacetiletém Joshi Wallovi, který zmizel v pátek při úderu blizardu.

bobou ( 21. ledna 2020 13:41 )

Kdy již konečně pořádně napadne i u nás? Voda, voda a zase voda to je co nyní strašně potřebujeme. A je jedno v jakém skupenství bude padat.

Zobrazit celou diskusi