Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasiči ostře reagovali na anonymní útok: Kritiku kvůli Vejprtům odmítají

Autor: VaB - 
21. ledna 2020
16:59

V neděli brzy ráno vypukl požár v domově pro postižené ve Vejprtech na Ústecku. Zemřelo kvůli němu osm lidí, dalších třicet skončilo v nemocnici, někteří ve vážném stavu. Ústečtí hasiči vydali prohlášení, v němž reagují na šíření anonymu, který kritizuje skutečnost, že k místu tragédie nepřizvali jednotky z Německa, které to mají přibližně pět minut cesty.

„Hasiči z Německa, které je pět minut, vůbec nepřijeli, protože se k nim kvůli byrokracii informace o požáru vůbec nedostala,“ řekla v den tragédie starostka Vejprt Jitka Gavdunová. Podle Schmidta je hranice mezi Českem a Německem téměř „neviditelná“. 

Německý novinář Hans-Jörg Schmidt v komentáři pro německý LandesECHO uvádí, že za vším stojí pravděpodobně byrokracie. „Mohli by hasiči z Bärensteina v Německu zmírnit strašlivé následky požáru v sousedním českém městě Vejprty, vzdáleném pouhých pět kilometrů?“ ptá se. „Vedení města nemohlo povolat hasiče z obce Bärenstein: to je výhradní odpovědnost českého hasičského sboru,“ dodal Schmidt. 

Video  Mluvčí záchranné služby o zraněných ve Vejprtech  - Blesk.cz - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

Přijeli prý rychle a podle plánu

Hasiči se ale proti podobným tvrzením brání v prohlášení zveřejněném na jejich webových stránkách. „Nebyl důvod k této události volat posily ze zahraničí,“ prohlašují s ohledem na to, že na místě zasahovalo přibližně 50 jejich kolegů. „Po nahlášení požáru v ústavu sociální péče okamžitě vyslalo Krajské operační středisko HZS Ústeckého kraje jednotky podle poplachového plánu a plošného pokrytí území, který je každoročně aktualizován,“ vysvětlují. 

Podle nich na místo přijela první jednotka dobrovolných hasičů do devíti minut od nahlášení. „Tato jednotka dobrovolných hasičů Vejprty, jako plnohodnotná a plně vybavená zásahová jednotka, dorazila na místo s cisternovou automobilovou stříkačkou, automobilovým požárním žebříkem a velitelským vozem,“ uvedli.

Podle nich byl požár ve společenské místnosti tou dobou již natolik rozvinutý, že z okna šlehaly plameny. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu v 6:47 hodin. 

Skutečná příčina tragédie?

Podle bojovníků s požáry chce anonym poškodit profesionální i dobrovolné hasiče. Hlavní díly viny na tragédii podle nich nese fakt, že k požáru došlo tak brzy ráno. „Byla to zejména velmi brzká ranní hodina, kdy osazenstvo budovy spalo a skutečnost, že se jednalo o hendikepované osoby, jejichž evakuace je velmi náročná,“ uvedli na adresu skutečných příčin tragédie.

Co přesně stálo za požárem, vyšetřují policisté společně s hasiči. „Ústečtí kriminalisté šetří tragický požár ve Vejprtech jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedli policisté na twitteru. Náměstek krajského policejního ředitele Petr Sytař sdělil, že požár vznikl podle dostupných informací ve společenské místnosti. „V té bude asi základní ohnisko, ale to je prvotní informace,“ prohlásil. 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání