Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Turistický ráj je pod vodou. Silná bouře pustoší Mallorcu, Češi jsou ve střehu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. ledna 2020
15:20

Bouře Gloria dál řádí u španělských břehů, zpustošila oblíbené letovisko Costa Brava a udeřila také na turisty milované Mallorce. Silný vítr zvedal obrovské vody a ulice u pobřeží zaplavila mořská voda a pěna, na některých místech dosahovala do výšky několika desítek centimetrů a lidé se museli brodit po pás ve vodě. Španělé náporu živlu čelí už od víkendu, úřady evidují 4 oběti a desítky zraněných. Meteorologové upozorňují, že nepříznivé počasí vydrží. Britské ministerstvo zahraničí varovalo své občany, kteří v turistickém ráji pobývají, že bouře představuje „extrémní nebezpečí“, uvedl list Daily Mail. Situaci rovněž bedlivě sleduje české ministerstvo zahraničí, žádné bezpečnostní opatření ale zatím přijímat nebude. „Situace se uklidňuje,“ řekla pro Blesk Zprávy tajemnice tiskového odboru resortu Lucie Marie Kühnová. 

Bouře Gloria se na Mallorcu přihnala v úterý, zaplavila vyhledávané turistické středisko Cala Ratjada. O stěny tamních domů se rozbíjely až několika metrové vlny, které vyděsily místní i turisty. Ostrovní supermarkety oznámily, že jim pomalu dochází zboží, kvůli bouři bylo omezeno zásobování z pevninského Španělska.

Rekordní vlny na Mallorce

Mallorca uzavřela své přístavy, stejné opatření přijal i sousední ostrov Menorca, zde vlny dosahovaly výšky až 15 metrů. Rekordní byly i vlny na Mallorce, kde v noci z neděle na pondělí naměřili vlnu 14,2 metru, nejvyšší od roku 2006.

Největšímu náporu živlu v úterý čelilo Katalánsko, v letovisku Costa Brava zaplavila ulice mořská pěna, která lidem dosahovala až do pasu. V Katalánsku se pohřešují dva lidé. Pátrá se po muži, který spadl do vody, když se snažil zakotvit svou loď, a po důchodci, který se nevrátil z procházky.

Podle meteorologů se Katalánci musí připravit na přívalové deště a nebezpečí záplav, řada řek v regionu už je rozvodněná. Španělské ministerstvo vnitra bouři označilo za „nevídanou“.

Podle úřadů se celkem pohřešuje 5 osob, bilance obětí zůstává na 4 mrtvých.  „Nikdy jsem nic takového nezažila. Je to neuvěřitelné, tak vysoké vlny jsem ještě neviděla,“ řekla deníku El País žena v městečku Olivia u Valencie.

Bouře bude řádit dál

Podle meteorologů se bude východ Španělska a Baleárské ostrovy s bouří Gloria potýkat zřejmě až do čtvrtka, kdy by měla bouře slábnout. Nejvyšší rychlost větru během této bouře zaznamenali v katalánské obci Montseny, kde naměřili 144,4 kilometru za hodinu.

V zasažených provinciích byly uzavřeny školy, omezena byla silniční, autobusová i železniční doprava. Řada cest je zatopených a nesjízdných, zatopené je například i metro. Nadále je uzavřené také letiště v Alicante.

Češi ve Španělsku

Do Španělska pravidelně jezdí i Češi, podle informací aplikace Drozd ministerstva zahraničí je tam v současnosti 66 občanů České republiky. Na rozdíl od Britů, české ministerstvo zahraničí zatím žádné bezpečnostní opatření vzhledem k bouři Gloria nepřijala.

„Vše bedlivě monitorujeme a konzultujeme s velvyslanectvím v Madridu, situace se ale uklidňuje,“ sdělila Blesk Zprávám Kühnová.

Zobrazit celou diskusi