Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabilo ho počasí? Za infarktem Jaroslava Kubery (†72) mohla být extrémní biozátěž

Autor: dp - 
23. ledna 2020
05:55

Nebolí, ale může způsobit vážné zdravotní komplikace či smrt! Řeč je o extrémně vysokém tlaku vzduchu, který sužuje Česko i Evropu. Rekordní hodnoty přitom byly naměřeny právě v den náhlé smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery (†72, ODS), kterého zradilo srdce. Podle informací médií šlo o masivní infarkt.

„Nejvyšší hodnotu tlaku vzduchu jsme naměřili v pondělí (kdy Kubera zemřel, pozn. red.), a to 1048,8 hektopascalu, což je nadprůměrná hodnota,“ uvedl pro Aha! meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Na leden přitom připadá průměr o výši 1020 hektopascalu.

Jaroslav Kubera jako tenista. Říkali mu prý "Bum bum Becker". Jaroslav Kubera jako tenista. Říkali mu prý "Bum bum Becker". | ČTK / Pavel Lebeda

Velká biozátěž

Navíc pro konkrétní datum 20. ledna, kdy Kubera zkolaboval, byla vyšší hodnota naměřena před více než stoletím – v roce 1907. Podle Borovičky je proto nesmírně důležité v předpovědi sledovat tzv. biozátěž, která upozorňuje na možná rizika spojená s projevy počasí. Ta se nyní pohybuje kolem nejvyššího třetího stupně. Při tomto stupni hrozí velké riziko infarktů, pociťování slabosti či nevolnosti.

Selhání srdce

„Každému zemřelému v podstatě selže srdce z nějakého důvodu. Kvůli vážné nemoci, devastačnímu úrazu a podobně. Pokud ovšem člověk typu a ve věku senátora Kubery nadměrně kouří, pracuje téměř bez přestání a i pod stresem, je ve velikém riziku, že ho skolí například srdeční infarkt,“ uvedl pro Aha! také kardiolog jedné z největších pražských nemocnic, který si nepřál být jmenován.

Kuberu během pondělního dopoledne postihla náhlá nevolnost v jeho senátorské kanceláři v centru Teplic, odkud ho odvezla záchranka na urgentní příjem ústecké nemocnice. Tam podle dobře informovaných zdrojů oblíbený politik zemřel na následky masivního infarktu.

zaka ( 3. února 2020 15:55 )

Biozátěž a pod. a co ty cigarety ty mu pomáhali bylo vidět na něm jak ho ty cigára přibližují konci.

donypan ( 23. ledna 2020 16:48 )

Nechápu jak může někdo dělat z kouření u p.Kubery ctnost.Byl špatným příkladem pro maldé lidi jako celá Občanská destruktivní strana v čele s štěkající čivavou za plotem,které se nikdo nebojí.

ladybug ( 23. ledna 2020 16:41 )

Umřel spíš na nicotin zátěž, než bio zátěž.

MiraF ( 23. ledna 2020 14:37 )

zemřel nám soudruh lid pláče a truchlí

jdi-se-bodnout ( 23. ledna 2020 13:25 )

A toho chorobně mstivého hradního ochlastu, co dělá jen všude ostudu, k tomu přibalit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa