Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzácnou šelmu u Turnova zabilo auto: Tělo budou zkoumat v Praze

Sražený vlk u Turnova: Šelmu zabitou autem budou zkoumat v Praze (ilustrační foto)
Sražený vlk u Turnova: Šelmu zabitou autem budou zkoumat v Praze (ilustrační foto)  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
22. ledna 2020
19:22

Psovitou šelmu, pravděpodobně vlka, srazilo auto u Turnova v Českém ráji. Uhynulé zvíře lidé ve středu našli nedaleko čtyřproudé silnice 35 u Turnova. Šelmu převezli pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) k podrobnému zkoumání expertům z České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Experti udělají pitvu vlka k určení přesné příčiny smrti a odebrané vzorky podrobí genetické analýze. "Aby se zjistilo, zda se skutečně jedná o vlka a z jaké populace zvíře pochází," uvedl Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí ČZU, který se věnuje výzkumu vlků. Na analýze se budou podílet i další výzkumná pracoviště.

Jenom v loňském roce byli sraženi tři vlci, v únoru v Českém Švýcarsku, v březnu na Českolipsku a v prosinci u Kaplice na jihu Čech. V roce 2018 po střetu s autem uhynul vlk na dálnici D10 poblíž Mladé Boleslavi, rok před tím další na dálnici D1 u Havlíčkova Brodu.

"Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou," uvedl ředitel AOPK František Pelc. Vlci migrují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc, ať už při pohybu po svém teritoriu nebo při hledání nového. "Kulturní krajina hustě osídlená lidmi a protkaná silnicemi pro ně však vytváří mnoho bariér," dodala Šulová.

Podle monitoringu Hnutí Duha a dalších organizací byl v České republice prokázán výskyt vlků minimálně v 16 teritoriích. Zpravidla se pohybují v pohraničních horách, jediná vnitrozemská smečka už šestým rokem obývá Ralskou pahorkatinu v blízkosti Doks na Českolipsku. Rozmnožila se poprvé v roce 2014.

franz ( 23. ledna 2020 07:24 )

V zájmu ekoteroristů a jiných zelených nenormálů prosím všechny normální lidi, aby aby kvůli vlkům a jiné zvěři nevycházeli z domovů a svá zvířata nechali volně jako potravu šelmám. Hlavně ovce atd..

e.lesanova ( 22. ledna 2020 22:04 )

Bohužel, naše země není "zemí zaslíbenou" pro divokou zvěř, ať jdete kam chcete, po 15 - 20 minutách chůze narazíte na silnici, asfaltovou cyklostezku atd...od revoluce a nárůstem počtu aut to pomalu není k žití ani pro zvěř ani pro lidi.... Začít od používání selského rozumu - nepotřebujeme každou volovinu dováženou tisíce kilometrů...naučme se být zase SOBĚSTAČNOU zemí a bude líp všem....

adamice ( 22. ledna 2020 20:01 )

"Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou," uvedl ředitel AOPK František Pelc. Udělejte kolem silnic oplocení, jako je to např. ve Švédsku, a ušetříte statisíce zvířecích životů ročně. Pokud se o tom bude stále jen mluvit, jako pan Pelc, tak se nic nevyřeší.

lahny ( 22. ledna 2020 19:49 )

Páni redaktoři, udělejte si pořádek kde je Trutnov a Turnov.Pokud jsou mezi vámi takovíto redaktoři pak se nedivím, že dnešní generace je méně vzdělaná než za komunistů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání