Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel hrdina z povodní, který zachraňoval zvířátka: Jirku zradilo srdce

Autor: Vlaďka Hradská - 
23. ledna 2020
05:01

Jeho fotka obletěla při záplavách v roce 2013 republiku. Jiří Kozák (†44) jako bájný Noe zachraňoval z rozvodněné Blanice v loďce svá zvířata. Nadšený chovatel vybudoval v obci zvířecí ráj. Teď ho však nečekaně opustil.

„Zradilo ho srdíčko. Zvířata byla jeho život. Budoval si tu svoji zoo léta, jezdily sem školky z Písecka i Strakonicka. Byl to obyčejný chlap a tohle dokázal. Každý ho tu znal. Je to hrozná rána,“ řekl Blesku jeden z jeho sousedů. Dům Jiřího Kozáka je obklopený výběhy a voliérami. Choval vše možné, ovcemi počínaje a surikatami konče. S podporou rodiny vybudoval na koleně a bez jakýchkoliv dotací zvířecí království, do kterého byl každý zván. Vrata totiž nikdy nezavíral. „Jsme rodina se čtyřmi dětmi a napadlo nás, že si pořídíme zvířátka, aby k nám chodili rodiče s dětmi místo toho, aby seděli u počítačů. Nikomu se nemusíte ohlašovat, přijeďte a pojďte dál…“ napsal kdysi na webové stránky Zvířátka Putim.

A lidé přicházeli a rádi se vraceli. „Byli jsme tu s dětmi s výtvarným kroužkem malovat. Všechno nám ukázal, všechno o zvířatech věděl. Miloval je a těšilo ho, že jsou děti nadšené. Takhle si ho pamatují mnozí, škoda že takových lidí není víc,“ řekla Blesku učitelka Jarka Blatská ze Strakonic.

Jako Noemova archa

Když se v červnu 2013 rozvodnila v Putimi Blanice, zaplavila i minizoo Jiřího Kozáka. Chovatel část zvířat vynesl v teráriích a klecích do patra domu. Voda ale dosáhla dvojnásobek výšky, než byla předpověď, a některá zvířata se ocitla v ohrožení. Jiří Kozák neváhal, brodil se vodou a na loďce je převážel do bezpečí. „Jsem šťastný, že se to podařilo. Krajty a hroznýši už byli podchlazení,“ řekl tenkrát Blesku.

divaktv ( 23. ledna 2020 09:53 )

JE ŠKODA ŽE JSI ODEŠEL TAK BRZO. ZNAL JSEM TĚ BYL JSI DOBRÝ ČLOVĚK.RODINĚ UPŘÍMNOU SOUSTRAST. PETR Z PÍSKU

Tubera ( 23. ledna 2020 08:32 )

Cigaretový kouř je dynamickým komplexem více než 4000 plynných i pevných látek vzniklých nedokonalým spalováním cigaret. Obsahuje 43 prokázaných karcinogenů (mezi nejznámější patří dibenzantracen, benzo-a-pyren, dimetylnitrosamin, dietylnitrosamin, vinylchlorid, hydrazin, arsen, kadmium[1]) dále velké množství kokarcinogenů, promotorů nebo suspektních karcinogenů, mutagenů, alergenů a toxických látek. Dále je bohatý na oxid uhelnatý. V kouři se také zároveň nachází malé množství těžkých kovů, kyanovodíku a pro tabákový kouř specifické nitrosaminy.[2] Zároveň tabákový kouř obsahuje také radioaktivní látky (Polonium 210, Olovo 210) díky nimž se plíce silného kuřáka který vykouří 2 krabičky denně ozáří jako při rentgenu plic už za 6 dní.ZAPALTE SI

luppe ( 23. ledna 2020 08:26 )

Budiž mu zem lehká. A rodině upřímnou soustrast. Člověk který má soucit se zvířaty, je praví srdcař. Říkala má bábinka. Puklo mu srdíčko, od samé lásky a touhy pomocí pro všechny 🙂

Kazin ( 23. ledna 2020 05:08 )

To jsou lidé co zaslouží úctu ne jak Kubera a jiní politici co léta kradly a teď ještě státní pohřeb

Zobrazit celou diskusi