Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Další rána pro Austrálii. Po požárech a záplavách experti varují před smrtícími pavouky

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. ledna 2020
14:09

Letošní léto pro Australany, zvláště pak obyvatele jihovýchodu země, není ve znamení vodních radovánek. Státy Nový Jižní Wales a Victoria bojují již několik měsíců s rozsáhlými požáry, mírné zlepšení přinesla v lednu studená fronta doprovázená bouřemi a vydatným deštěm či krupobitím, které kromě pomoci hasičů mají na svědomí i záplavy. Oheň si vyžádal 31 obětí, posledními třemi oběťmi jsou Američané, kteří pomáhali při hašení. Muži zemřeli při zřícení hasicího letounu. Požáry a záplavy ale nejsou jediné těžkosti, které ztěžují Australanům život. Vědci varovali před nebezpečnými pavouky, řádění živlů totiž arachnidům připravilo „perfektní podmínky“, uvedla stanice CNN.

Při zřícení letounu C-130 Hercules, který hasil lesní požáry v Austrálii, zahynuli všichni tři členové posádky. Podle agentury AP jde o Američany, kteří v boji s plameny pomáhali australským hasičům. Letoun hasil požár ve státě Nový Jižní Wales v oblasti Snowy Monaro. Smrt posádky potvrdila premiérka státu Gladys Berejiklianová.

Při hašení požárů v Austrálii se zřítil hasicí letoun, při nehodě zemřeli tři Američani. Při hašení požárů v Austrálii se zřítil hasicí letoun, při nehodě zemřeli tři Američani. | Reuters

Z letouna byla ohnivá koule

„Jediná věc, kterou mám ze zpráv z terénu, je, že se letadlo zřítilo a na místě dopadu byla ohnivá koule,“ sdělil novinářům zástupce hasičů Shane Fitzsimmons. „V této fázi nemáme žádné náznaky toho, co mohlo být příčinou havárie,“ dodal.

Pobočka kanadské společnosti Coulson Aviation v americkém státě Oregon uvedla v prohlášení, že ztratila jeden z letounů při hašení australských požárů. Po dobu vyšetřování tragédie pozastavila lety svých zbylých letadel v Austrálii.

Hoří už i hlavní město

Dnešní havárií vzrostl na počet mrtvých v důsledku katastrofálních požárů, které vypukly na východním pobřeží Austrálie v září, na 31. Plameny zničily 2600 domů, sežehly území o rozloze větší než Česká republika a zabily miliony zvířat. Kvůli zuřícím lesním požárům bylo dnes uzavřeno letiště v metropoli Canbeře. Plameny se v oblasti rozhořely ve středu ráno a silný vítr a teplo situaci zhoršily.

„Přílety a odlety byly odloženy kvůli hašení,“ uvedlo letiště na twitteru. Dopravní policie v jiném příspěvku napsala, že požár postupuje rychle a v oblasti bylo uzavřeno několik silnic. Místním pak policie doporučila se regionu vyhnout. Úřady také vyzvaly obyvatele australského hlavního města, aby se schovali do bezpečí.

Nebezpečí představují i pavouci

Austrálie je rájem jedovatých pavouků, jedním z nejnebezpečnějších je pavouk Atracidae, jehož jed napadá nervový systém člověka a slabší jedince může zabít do 15 minut. Odborníci upozornili na to, že v posledních dnech v koloniích Atracidae dochází ke zvýšené aktivitě a „lidé by se měli mít na pozoru“. Současné meteorologické podmínky jsou totiž perfektní pro tento druh arachnidů.

„Vydatné deště následované vedrem jsou ideální podmínky pro Atracidae, kteří jsou potenciálně nejnebezpečnějším druhem pavouků na světě. Právě nyní budou vylézat ze svých úkrytů, nevyskytují se pouze venku, vyhledávají tmavé kouty, například i rohy uzavřených skříní,“ popsal Daniel Rumsey z australské zoo Australian Reptile Park.

Video  Písečná bouře v Austrálii  - Reuters, Jason Herbig
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi