Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Zfušovaný“ stavební zákon? Fiala nabídl Babišovi pomocnou ruku s úpravami

Autor: ČTK - 
23. ledna 2020
15:40

Opoziční ODS ve čtvrtek vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO) ke společnému jednání o vládním návrhu stavebního zákona. Předseda občanských demokratů Petr Fiala novinářům na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl, že strana nabízí zkušenosti a kompetence, aby se podařilo „odblokovat“ návrh, ke kterému se sešlo podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na 4500 zásadních připomínek. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by společné jednání mohlo pomoci zachránit dobré prvky a zároveň odstranit nedostatky, které podle ODS převládají.

Kabinet si od návrhu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) slibuje výrazné zkrácení a zjednodušení povolování staveb.

Podle údajů Světové banky patří Česko ve vyřízení stavebního povolení na 157. místo ze 190 porovnávaných zemí. „Chceme vyzvat premiéra Babiše ke vzájemnému jednání, kde probereme, jak dosáhneme, abychom se z té otřesné 157. pozice posunuli alespoň o 100 míst dopředu,“ uvedl Fiala.

Česko podle Fialy nový stavební zákon potřebuje. „ODS chce udělat vše pro to, abychom tu měli nový a co nejlepší stavební zákon,“ uvedl.

Na nynějším návrhu chtějí podle něj občanští demokraté spolupracovat kvůli tomu, že nechtějí s urychlením stavebního řízení čekat dva roky, než budou sami ve vládě. „Jsme připraveni se o tom bavit s vládou, nabízíme zkušenosti a kompetence,“ dodal Fiala.

ODS chce slyšet záruky

Kupka řekl, že stavební zákon patří mezi předpisy, u kterých je třeba najít shodu napříč stranami. „Pokud bude schválen těsnou většinou, nebude to dobrá zpráva,“ řekl. Některé dobré prvky z návrhu MMR je podle něj třeba zachránit, současně je ale nutné odstranit všechny nedostatky. ODS mimo jiné vadí plán na zřízení centrálního úřadu.

Po nedávné dohodě vlády a Svazu měst a obcí by úředníci odpovědní za stavební řízení na úrovni obcí neměli být do nového státního modelu s Nejvyšším stavebním úřadem převedeni. Původně mělo pod stát přejít 13 500 úředníků, nyní to bude podle Dostálové asi 7000. „Budeme chtít slyšet záruky, že se změny nedotknou současných pravomocí měst a obcí. Ti nejsou těmi, kdo způsobují tak pomalou výstavbu v Česku,“ dodal Fiala.

karambol ( 24. ledna 2020 11:04 )

Pěkný Fiala podáva ruku Babišovi ale pokud je to k prospěchu věci v pořádku!! Jinak stačí aby uřednici stavebního uřadu přestali s korupcí,zvýhodnovat známe,vietnamce s dárky.Platilo pro všechny stéjné pravidlo ceny za změny uzemního plánu!! Vím o čem mluvím vietnamci a známí mají výhody a jiné ceny!!! to je základ stavebního zíkona!! korupce

Tubera ( 23. ledna 2020 16:42 )

Fiala.....no to je vtip roku🤮👎🤮😡👎🤮

Cigaretový kouř je dynamickým komplexem více než 4000 plynných i pevných látek vzniklých nedokonalým spalováním cigaret. Obsahuje 43 prokázaných karcinogenů (mezi nejznámější patří dibenzantracen, benzo-a-pyren, dimetylnitrosamin, dietylnitrosamin, vinylchlorid, hydrazin, arsen, kadmium[1]) dále velké množství kokarcinogenů, promotorů nebo suspektních karcinogenů, mutagenů, alergenů a toxických látek. Dále je bohatý na oxid uhelnatý. V kouři se také zároveň nachází malé množství těžkých kovů, kyanovodíku a pro tabákový kouř specifické nitrosaminy.[2] Zároveň tabákový kouř obsahuje také radioaktivní látky (Polonium 210, Olovo 210) díky nimž se plíce silného kuřáka který vykouří 2 krabičky denně ozáří jako při rentgenu plic už za 6 dní.ZAPALTE SI SMRAĎOŠI 😁😁👍👍

jajas ( 23. ledna 2020 16:33 )

Je fajn, že si chtějí navzájem pomáhat, ale tato věta: Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by společné jednání mohlo pomoci zachránit dobré prvky a zároveň odstranit nedostatky, které podle ODS převládají" zase signalizuje, že ODS vidí v zákoně většinu nedos­tatků­....sa­mozřej­mě že nedostatků podle ODS! Opět jsou nejchytřejší?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa