Stačí zhubnout i jen 5 % váhy

Protože zhubnout nebývá často tak těžké, jako si dosažený pokles váhy udržet. Hlavními příčinami neúspěchu bývá nereálné očekávání, rychlý úbytek hmotnosti, jiná, nevhodná dieta, pokles tělesné aktivity, nezvládnutí krizových životních situací apod. Mnozí lidé také nechápou, že i úbytek tělesné hmotnosti o 5 – 10 % přináší řadu pozitiv (např. snížení krevního tlaku, zlepšení hladiny krevního cukru, zvýšení sebevědomí, zlepšení pohyblivosti atd.) a že není nutné dosáhnout ideální hmotnosti.

Zpomalení hubnutí

Problémem bývá i okamžik, kdy se hmotnostní pokles zastaví. Zpomalení nebo zastavení úbytku nastává zcela přirozeně po zhubnutí 10 – 15 kg následkem adaptace organismu na nízký energetický příjem. V tomto okamžiku je vhodné si před dalším hubnutím tělesnou hmotnost alespoň půl roku udržovat.

Jak si zlepšit vyhlídky na udržení hmotnostních úbytků?

Energetický příjem zvyšujte postupně, přibližně o 500 kJ každých 14 dní. Jakmile váha začne stoupat, tak zase mírně uberte a na tomto energetickém příjmu setrvejte.

Pravidelně se važte. Příležitostně se vracejte k vážení potravin a zápisu jídelníčku. S postupem času budete mít tendenci podhodnocovat velikost porce, proto se čas od času pro kontrolu vraťte k vážení potravin a záznamům jídelníčku.

Pravidelně se hýbejte. Pohyb velmi pomáhá nejen při hubnutí, ale i při udržení hmotnosti. Díky pohybu vydáte více energie, nedojde k adaptaci organismu na nízký energetický příjem a změní se vám i chuťové preference. 

Odměňujte se za dosažené úspěchy, podporujte se ve výdrži a věřte si. Pokud si hned od začátku budete věřit, že vše zvládnete, jistě se vám to také podaří. Zvyšujte si své sebevědomí nákupem nového oblečení, návštěvou kadeřníka, manikúry nebo kosmetického salonu.

Předem se připravte na rizikové situace. Mějte dopředu plán, jak řešit nudu, vztek a další situace, které jste dosud zaháněl/a jídlem.

„Chodí k nám i lidé s 250 kilogramy.“ Lékařka popsala, jak se operuje obezita