Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úchvatná Kréta: Sedm míst, která určitě musíte navštívit!

/
  • Sedm míst na Krétě, která určitě musíte navštívit!
    28. ledna 2020 ● 10:19

    Kréta patří k jistotám letních dovolených. Nabízí ideální kombinaci stabilního slunného počasí, teplého moře, historických památek, tradičních vesniček a úchvatných hor. A to vše za velmi příznivé ceny, týdenní zájezdy se v akci nabízejí od cca 11 tisíc Kč. 

  • 1.

    Kournas

    Největší sladkovodní jezero Kréty leží na severním pobřeží, zhruba v polovině cesty mezi městy Rethymno a Chania, přičemž v druhém jmenovaném můžete nezřídka potkat spisovatele Roberta Fulghuma, který na ostrově tráví část roku. V desítky metrů hlubokém jezeru se dá koupat nebo jeho hladinu brázdit na šlapadle, na břehu je několik taveren.

    Jezero Kournas
    Autor: scom

  • 2.

    Elafonisi

    V jihozápadním cípu ostrova se nachází jeho nejvyhlášenější pláž, které se říká krétské Tichomoří. Pro návštěvu laguny s růžovým pískem je vhodné si přivstat, protože když sem najedou desítky zájezdových autobusů, část jejího kouzla se rozplyne. A kromě klidu tu pak chybí i stín.

    Pláž Elafonissi
    Autor: scom

  • 3.

    Loutro

    Unikátnost vesničky Loutro ležící na jihozápadě Kréty spočívá v absenci jakékoliv silnice. Dostat se sem lze jen po moři, nebo pěšky. Jsou tady dvě menší plážičky, dojít lze ale i na větší Glyka Nera, směrem na západ je pak okouzlující Marmara. Na obě se lze dopravit i vodními taxíky.

    Vesnice Loutro
    Autor: scom

  • 4.

    Laguna Balos

    Bílý písek, tyrkysové moře a pláž, která tvoří spojnici mezi pevninou a ostrůvkem Tigani. Tohle místo na severozápadním konci 250 kilometrů dlouhé (a 12 – 60 km široké) Kréty patří k těm nejhezčím, kde se lze koupat. Přímo v mělké laguně má voda teplotu kafe (a ledové frappé to opravdu není), dál už dno klesá a dá se plavat. 

    Laguna Balos
    Autor: scom

  • 5.

    Palác Knóssos

    Podle pověsti zde ve spletitých uličkách – labyrintu – žil bájný Minotaurus, tvor s lidským tělem a býčí hlavou, který si rok co rok pochutnával na sedmi athénských dívkách a chlapcích, než ho přemohl statečný syn athénského krále Aigea – Théseus. Ve skutečnosti šlo o centrum minojské  civilizace  (cca 2700 – 1450 př. n. l.).

    Palác Knóssos
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Soutěska Samaria

    Zatímco horské výstupy (nejvyšší vrchol Psiloritis v pohoří Idi Ori má 2456 m n. m.) v parném létě většina návštěvníků oželí, jednu z nejkrásnějších soutěsek Evropy Samaria, si ujít nenechají.  Přístupná bývá od května do října a během zhruba 16 kilometrů dlouhé tůry turisté (v sezoně někdy až 6000 denně) sestoupí z výchozího bodu ve výšce 1250 metrů na úroveň moře ve vesničce Agia Roumeli.  Vstupné cca 175 Kč.

    Soutěska Samaria
    Autor: scom

  • 7.

    Klášter Arkadi

    Klášter ležící zhruba 20 km od Rethymna má mimořádně pohnutou historii. V listopadu 1886, v čase turecké nadvlády, se místní obyvatelé dostali po obléhání do bezvýchodné situace. Vpustili tedy tisíce vojáků dovnitř a zažehli prachárnu. Zabili je, ale při tomto sebevražedném aktu zemřela i tisícovka obránců včetně žen a dětí.

    Klášter Arkadi
    Autor: scom

  • 8.

    Video a galerie

    Fotogalerie
    25 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy