Tedy za předpokladu, že si jako firma nezaplatíte další rok podpory. To nyní učiní Německo, které tak Microsoftu zaplatí okolo 800 000 eur.

Microsoft chystaný konec podpory Windows 7 oznamoval několik let dopředu, nejednalo se tak o žádné překvapení. Samo o sobě ani není ničím výjimečným – podobného konce se již dříve dočkaly Windows XP, Visty a na řadu přijdou také Windows 8 a postupně i starší verze desítek. Přesto mnoho uživatelů a hlavně firem neupgradovalo na novější Windows či jiný, stále podporovaný systém.

TIP: Trh s počítači stabilizovaný, shodnou se analytici. Konec podpory Windows 7 může poptávku zvednout

Důvodů může být několik – od nutnosti provozování specifického softwaru vyžadujícího Windows 7 až po příliš nákladný přechod. Zbyvší uživatelé se ale vystavují potenciálnímu bezpečnostnímu riziku a tak Microsoft nabízí možnost předplatit si rozšířenou podporu na další roky. Ta je ale jen pro podniky a není vůbec levná – za jeden počítač zaplatí 25 dolarů na první rok, druhý už ale stojí 50 a třetí až sto dolarů.

Finální ceny se ale mohou lišit, velké firmy a instituce si mohou vyjednat slevy. To bude zřejmě případ i Německa, i tak se ale jedná o podpoře minimálně pro 33 000 zařízení, které stále běží na Sedmičkách. Za jejich podporu zaplatí okolo 800 000 eur, což je přibližně 20 milionů korun. Jen v samotném Berlíně by se mělo jednat přibližně o 20 000 z 85 000 počítačů. Valná většina je tak již aktualizovaná, konkrétní čísla ale nejsou známa.

TIP: Z Linuxu zpátky na Windows. Po Mnichově se chystá ke změně i Dolní Sasko

Již od poloviny roku 2018 zavedla federální vláda program na řešení i právě tohoto problému. Zapojilo se do něj 30 úřadů, přičemž 20 již zcela přepnulo na Windows 10. Do budoucna tak lze očekávat, že číslo bude stoupat a Německo nebude muset kupovat podporu i na další roky.