Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž snědl na dovolené nedovařené vepřové: V mozku měl přes 10 let tasemnici!

Autor: chal - 
29. ledna 2020
06:48

Víc než deset let trápily Gerarda z Texasu nesnesitelné bolesti hlavy. Zvracení nebo dokonce omdlévání bylo něco, na co si časem musel zvyknout. Gerardovu utrpení je ale zřejmě konec. Lékaři mu totiž z mozku vyoperovali tasemnici! Parazit se do jeho těla pravděpodobně dostal z nedovařeného vepřového.

Kdyby si Gerardo dával větší pozor, co jí, asi by si ušetřil roky trápení. Dekádu zpátky na výletě v Mexiku snědl porci nedovařeného hovězího, což mu způsobilo roky vážných zdravotních potíží. Podle lékařů Gerardovi dokonce hrozila smrt!

Ve špatně připraveném mase bylo vajíčko tasemnice, jejíž cysta pak putovala Gerardovým tělem, až se dostala do mozku. Američan kvůli tomu často trpěl nevolností a bolestí hlavy. „Bylo to velmi intenzivní, velmi silné. Potil jsem se, hlava mě bolela tak moc, až jsem z toho zvracel,“ popsal Gerardo televizi CBS 21.

Minulý rok dokonce omdlel přímo na hřišti, když hrál fotbal s kamarády. Teprve pak neurochirurg Jordan Amadio díky skenu Gerardova mozku učinil znepokojivý objev – asi čtyři centimetry dlouhý útvar. Lékaři si nejprve mysleli, že šlo o rakovinu, posléze ale zjistili, že se Gerardovi v hlavě usídlila tasemnice. „A pěkně velká,“ řekl Amadio televizi s úsměvem.

Ačkoliv je putování cyst tasemnice po lidském těle běžnou věcí, do mozku se dostane málokdy. „Takhle to může jít roky, aniž by si toho člověk všiml. Nevědomky můžete snít mikroskopické vajíčko tasemnice a ta ve vašem těle může růst, aniž byste vykazovali nějaké příznaky,“ popsal lékař.

Gerardův případ dopadl šťastně, parazita se z jeho mozku podařilo dostat. Vše ale mohlo skončit mnohem hůř, podle Amadia mohl pacient zemřít.

Monikay ( 29. ledna 2020 15:20 )

bylo to kuře a ještě běhalo

pfoto1 ( 29. ledna 2020 10:20 )

Zřejmě mu to posílilo paměť, protože já bych si rozhodně nevzpomněl, že jsem před deseti lety jedl nedovařené (vepřové či hovězí) maso! Každopádně je mi záhadou, z čeho tasemnice těch deset let žila?

lahny ( 29. ledna 2020 07:51 )

Páni redaktoři, naučte se po sobě číst co napíšete.V nadpisu je, že snědl NEDOVAŘENÉ VEPŘOVÉ, v článku píšete, že snědl NEDOVAŘENÉ HOVĚZÍ.Takže jaké maso vlastně snědl.
Vy, inteligenti se mně líbíte.Berete určitě větší peníze než člověk, pracující rukama, ale máte větší zmetkovitost.Jestli pak za zkažené písmenko v článku máte postih jako člověk, který udělá malou chybu ve výrobku a tento zmetek pak musí zaplatit?

Zobrazit celou diskusi