Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodina zesnulého senátora Jílka: Na pohřeb má zvláštní přání

Rodina zesnulého senátora Jílka prosí: Místo smutečních věnců přispějte na charitu
Rodina zesnulého senátora Jílka prosí: Místo smutečních věnců přispějte na charitu  (Autor: Facebook, Slávka Červená)
Autor: dce, ČTK - 
28. ledna 2020
16:24

Krátké těžké nemoci podlehl bývalý senátor Adolf Jílek v noci na 18. ledna. Bylo mu sedmdesát let. Pozůstalá rodina se rozhodla jeho jménem pomoci charitě - přátele prosí, aby místo smutečních věnců pro Jílka přispěli penězi potřebným.

„Ada se každý rok aktivně účastnil Tříkrálové sbírky. Až letos se z velmi vážných zdravotních důvodů sbírky nemohl účastnit. Budeme proto velmi rádi, když místo pořízení kytic, věnců či jiných květinových darů věnujete podobnou částku třeba právě na Tříkrálovou sbírku,“ stojí na webu Darujme.cz s výzvou od Jílkovy rodiny - manželka Maruška a synové Pavel, Ondřej, Ada a Pepa.

Za týden se přes portál vybralo více jak 27 tisíc korun, za které všem rodina děkuje. Poslední rozloučení se bude konat v neděli 26. ledna v kostele sv. Jana Křtitele v Šumperku. 

Adolf Jílek se narodil se v Šumperku, studoval na Strojní fakultě Vysokého učení technického v Brně (VUT). Poté pracoval v Olšanských papírnách jako projektant a v Prametu Šumperk jako konstruktér nástrojů. V letech 1991 až 1992 byl starostou Dolní Studénky, v roce 1993 se stal přednostou Okresního úřadu Šumperk a funkci zastával do roku 2000.

Členem KDU-ČSL byl od roku 1990, předsedal také klubu lidoveckých senátorů. Členem TOP 09 byl od roku 2009 - nyní již Jílek žádnou funkci v TOP 09 nezastával, byl však zastupitelem v obci Dolní Studénky na Šumpersku. V letech 2000 až 2012 senátorem v obvodu Šumperk a mezi lety 2014 až 2016 byl také zastupitelem Olomouckého kraje.

Zobrazit celou diskusi