Středem Čech se v úterý prohnala bouřka se silným větrem a blesky. „Vítr bude během dne zesilovat na čerstvý jihozápadní až západní 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s,“ uvedl ve svém varování Český hydrometeorologický ústav. Blesky do Prahy podle meteoroložky Dagmar Honsové dorazily kolem půl druhé odpoledne. „Přechod studené fronty byl také ve znamení zesílení větru - v nárazech dosáhl až 70 km/h s ochlazením o 4 °C,“ popsala Honsová s tím, že zimní bouřky jsou v Česku poměrně neobvyklé. „Vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front. Z Prahy je její poslední záznam je z 3. února 2019,“ dodala.

Hasičům vichr v Praze přidělal spoustu vrásek na čele – do 17:30 vyjížděli hasiči k takřka čtyřicítce případů. „Většinou se jedná o popadané stromy nebo uvolněné plechy na střechách domů,“ uvedl na twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Problémy vichr způsobil například v Kolodějích, kde spadl strom na silnici, stromy padaly i v Bohnicích a Vršovicích, kde zasáhly zaparkovaná auta. V Soběslavské ulici na Vinohradech spadla přes dva jízdní pruhy lampa, v Oldřichově ulici v Nuslích se zas z jednoho z domů uvolnila plechová střecha. „Případy stále narůstají. Třeba ve Strašnicích spadla klimatizační jednotka ze střechy domu na komunikaci,“ uvedl Kavka krátce před třetí. Po 17:30 se podle Kavky situace úplně uklidnila.

Fotogalerie
8 fotografií