Vzorky odpadních vod, které se odebíraly přibližně po týdnu, zkoumali vědci z Výzkumného ústavu vodohospodářského. „Je to naprosto anonymní přístup měření, není to ovlivněné dotazníky nebo policejním či lékařskými zprávami. Pokud zjistíme, že v nějaké oblasti je zvýšený výskyt některých drog, můžeme se tam cíleně zaměřit prevence,“ popsala Blesku Věra Očenášková, vedoucí oddělení hydrochemie a hlavní řešitelka projektu.

Prevence před užíváním kokainu by se měla zaměřit především v Holešovicích, Karlíně, v části Bubenče či na Žižkově. Tam vzorky odhalily největší výskyt, a to až 544 mg na den na 1000 obyvatel. Oproti tomu stojí například okolí Vysočan, Bohnic, Letňan, Hostivaře nebo Černého Mostu, kde je uživatelů (nebo užívaného množství) až šestkrát méně. Pervitin (metamfetamin) dominuje na Palmovce, v Kobylisích nebo v Troji, kde denní hodnota stoupá až na 565 mg na 1000 obyvatel.

Výskyt kokainu v mg/den/1000 obyvatel. Stoka B, kde je výskyt nejvyšší, zahrnuje oblast Prahy 7, Prahy 3 i Karlína.
Autor: VÚV TGM
Výskyt metamfetaminu v mg/den/1000 obyvatel. Stoka E, kde je výskyt nejvyšší, zahrnuje oblast Palmovky.
Autor: VÚV TGM

Centrum chrání okolí

Překvapivých výsledků dosáhlo centrum metropole. A to díky tomu, že stoka ACK zahrnuje zhruba třetinu Prahy. Městské části 1 a 2, kde by se větší výskyt vzhledem k počtu nočních podniků očekával, tak dopadly průměrně. Počítají se totiž dohromady s klidnějšími částmi města. „Lidé sice berou drogy v barech a hernách v centru města, ale vylučují většinou až doma, tedy v jiných městských částech,“ zdůvodnila Očenášková.

Citlivé přístroje

Ke zkoumání vědci využívají kapalinový chromatograf, tedy přístroj s takovou citlivostí, aby mohly být naměřené nanogramové hodnoty. A jak se docílí výsledků? „Zjistíme koncentraci litrů odpadní vody, pokud známe průtok odpadní vody v den odběru vzorku a počet napojených obyvatel na kanalizační síť, tak z toho můžeme provést přepočet. Poté nám vyjde určitý hmotnost dané látky na den a tisíc obyvatel,“ popsala Očenášková.

Jak v tabulkách číst?

Vědci uvádí denní hodnotu v mg na 1000 obyvatel. Blesk hodnoty přepočítal na jednu osobu na rok. Jde samozřejmě o výpočet pro teoretickou situaci, kdy by uvedená denní dávka platila pro měření po všechny dny v roce. Příklad: Jestliže ve stoce B připadlo denně na 1000 obyvatel 544 mg kokainu, pro jednoho člověka by to bylo denně 544/1000, tedy 0,544 mg a za rok 365 x 0,544, tedy téměř 199 mg. Čili 0,2 gramu, což zhruba odpovídá dvěma dávkám. Podobně jako u kokainu je i jedna dávka pervitinu zhruba 0,1 gramu. Samozřejmě se to ale liší účinkem i cenou.

Výskyt extáze ve stoce ACK podle data. Extázi se přezdívá taneční droga, párty se obvykle konají o víkendech, tomu také odpovídá její výskyt v odpadní vodě. Jen jednou bylo její množství enormní i ve všední den. Když odborníci pátrali proč, zjistili, že byly čarodějnice.
Autor: VÚV TGM

Fotogalerie
11 fotografií