„Z našeho pohledu je stav lepší než vloni v létě. Proměna Lennonovy zdi na venkovní galerii pomohla zklidnit situaci a upozornit na problém s nadmírou turistů v Praze. Ubylo konfliktů a stop po řádění alkotours, na zdi se také ve větším množství neobjevují vulgarismy,“ řekla Blesk.cz Hedvika Čepelová, mluvčí řádu maltézských rytířů, který Lennonovu zeď vlastní.

Novou podobu bez vulgarit místu vdechl loni v listopadu výtvarník a designér Pavel Šťastný a z Lennonovy zdi vytvořil spolu s dalšími umělci i ze zahraničí zmiňovanou venkovní galerii, kdy centrálním motivem nové podoby proslulé zdi je mapa světa, kde je slovo „svoboda“ napsáno hned ve třiceti jazycích. Lidé si u ní mohou přečíst v angličtině také heslo, které říká, že „vše, co potřebujete, je láska“, tedy All You Need Is Love, což je známý název písně Johna Lennona.

Vandalství, pořád dokola

A také nic nebrání tomu, aby na zeď napsali svá hesla. „Vytvořili jsme určité plochy, bílé, světlé, třeba brýle Johna Lennona nebo různé bubliny pro vzkazy,“ uvedl loni Šťastný. Používání sprejů je ale zakázáno – na vyhrazená místa se musí psát tužkou, fixem či křídou. Sprejeři se sem ale bohužel stále mají tendenci vracet. „Ukazuje se, že je těžké je uhlídat. Od Prahy 1 víme, že v první fázi bylo během jedné noci potřeba řešit řádově desítky případů, kdy se zeď někdo pokusil poškodit,“ popsala Čepelová. Na místě je nyní cedule, která upozorňuje na to, že se jedná o pamětní místo a že je třeba se k němu chovat s úctou.

„Mrzí nás samozřejmě, že se stále najdou lidé, kteří mají potřebu tohle krásné místo ničit, a budeme to s Prahou 1 dál řešit. V první řadě budeme chtít, aby ze zdi zmizelo to, co tam nepatří,“ odpověděla mluvčí na otázku. Řád zároveň řeší umístění cedulí s explicitním zákazem v několika jazycích, které na místě dosud chybí. Turisty ale podle Čepelové informoval prostřednictvím sociálních sítí.

Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) se v místě v poslední době rojí víc vandalů. „Ve spolupráci s městskou policií připravujeme opatření zaměřená na sprejery a vandaly. Zároveň jednáme s Řádem maltézských rytířů o doplnění stávajícího vysvětlujícího textu umístěného u zdi o text s výzvou proti poškozování tohoto pamětního místa. Ještě více se také zaměříme na osvětu mezi turisty a dalšími návštěvníky,“ uvedl Hejma.

Lennonova zeď

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. Nápisy a básně se na ní začaly objevovat v 70. letech minulého století. Po smrti britského hudebníka, člena kapely The Beatles, se tu konaly pietní akce na jeho počest, lidé na zeď psali úryvky Lennonových textů. Komunisté nechali zeď několikrát přemalovat, následně z ní vytvořili plakátovací plochu. Po listopadovém převratu v roce 1989 byla zeď i přilehlý areál vrácen řádu maltézských rytířů.

Fotogalerie
18 fotografií