Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Jste nádherná,“ psal šéf sněmovny Aleně Zs. z kauzy Kuciak. A žadonil fotky

Aktualizováno -
29. ledna 2020
14:42
Autor: ČTK, sova - 
28. ledna 2020
20:35

Šéf slovenské sněmovny a vládní Slovenské národní strany Andrej Danko ve středu přiznal, že v minulosti komunikoval s Alenou Zs., nyní obžalovanou v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Danko před novináři tvrdil, že skutečnou totožnost zmíněné ženy neznal, a nepřímo odmítl možnost rezignace z čela parlamentu. Nahrávky telefonátů a informace o další komunikaci Danka a Zs. v úterý zveřejnila slovenská média.

Politicky ani právně jsem nepochybil. Já jsem komunikoval s virtuální ženou, která vypadala úplně jinak. Nikdy jsem se s ní nebavil (o tom), co dělám nebo jak se rozhodnu,“ řekl Danko novinářům. Zveřejnění nahrávek telefonátů z roku 2016 označil za pošlapání lidských práv a za zásah do předvolební kampaně před únorovými parlamentními volbami.

Zmíněné nahrávky zajistila policie v mobilním telefonu podnikatele Mariana Kočnera, který spolu se Zs. a dalšími dvěma muži čelí obžalobě z vraždy Kuciaka a jeho partnerky.

Slovenská média Alenu Zs. už dříve označila za Kočnerovu volavku, která v minulosti i s pomocí falešných fotografií a pod různými přezdívkami navazovala styky s vlivnými lidmi s cílem získat na ně kompromitující materiály. Kvůli komunikaci s ní přišel před rokem o funkci jeden z náměstků slovenského generálního prokurátora.

„Je přirozené, že se mi ženy líbí. Koho by to nepotěšilo“

Kolem roku 2013 jsem na mobilní telefon dostal fotografii jedné hezké ženy. Je přirozené, že se mi ženy líbí. V té době jsem byl před rozvodovým řízením. Řekněme si upřímně, koho by taková fotografie nepotěšila,“ řekl Danko o začátku komunikace se Zs. Dodal, že příležitostně ho pak zmíněná žena kontaktovala a že s ní začal vést nezávaznou až lehkomyslnou osobní komunikaci.

Ve třech zaznamenaných telefonátech si Danko se Zs. vykají, hovoří ale neformálně a místy flirtují. Podle nahrávek šéf slovenské sněmovny řekl Zs., že ji „líbá všude“ a že „konečně budete moje“. Domlouvali si také setkání, podle Danka se ale nikdy nesešli.

Zmíněné nahrávky Danka a Zs. získala mezinárodní síť investigativních novinářů, která je předala slovenským žurnalistům.

Zatímco opozice vybídla Danka k rezignaci, šéfa sněmovny se zastal expremiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. Podle něj média zveřejněním nahrávek Danka brutálně zasáhla do jeho soukromí.

Na fotografiích byly neznámé ruské modelky

Zajištěná komunikace z Kočnerova telefonu poukázala také na korupci ve slovenské justici. Několik soudců už kvůli tomu bylo postaveno mimo službu. Podle médií v souvislosti s kauzou ve středu policie zahájila i u některých soudců domovní prohlídky.

Komunikace mezi Dankem a Zs. začala podle médií v roce 2013, kdy Danko byl šéfem tehdy ještě neparlamentní SNS. Do sněmovny se SNS vrátila po volbách v roce 2016, kdy vstoupila do vlády a Danko se stal šéfem sněmovny. V současnosti se preference SNS pohybují jen těsně nad hranicí pěti procent, jejíž zdolání ve volbách je pro stranu podmínkou pro zisk křesel v Národní radě.

List Sme napsal, že Zs. osloveným vlivným lidem neposílala své fotografie, ale fotky méně známých ruských modelek, a že za získání kompromitujícího materiálu na své kontakty dostávala od Kočnera peníze.

Před rokem slovenská média informovala, že se Zs. si vyměňoval zprávy, včetně intimních vzkazů, i někdejší ministr obrany Martin Glváč. Ten loni v listopadu rezignoval na funkci místopředsedy sněmovny za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie poté, co čelil kritice kvůli svým kontaktům s Kočnerem.

Zobrazit celou diskusi