Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Záchranáři v Jeseníkách vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí

Autor: ČTK, tsv - 
6. února 2020
09:55

Horští záchranáři ve čtvrtek vyhlásili v Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Za poslední dva dny napadlo na horách přes 30 centimetrů sněhu a hrozí uvolnění lavinových desek, informuje horská služba na svých stránkách. Třetí stupeň znamená již značné nebezpečí. Lavinové nebezpečí platí v Jeseníkách v místech, která leží v národní přírodní rezervaci mimo turistické trasy, a lidé by tudy neměli chodit. Vyhledávají je však často vyznavači adrenalinového lyžování.

„Za poslední dva dny v Jeseníkách napadlo přes 30 centimetrů sněhu. Kvůli silnému větru je na závětrných svazích uloženo velké množství nového sněhu. Vytvořily se desky, které se mohou uvolnit po dodatečném zatížení lyžařem,“ uvedl dispečer Jiří Hejtmánek. Zvýšení lavinového stupně od dnešního dne avizovala horská služba již ve středu na základě vydatnému sněžení. Dnes už v Jeseníkách nesněží.

Třetí stupeň označují odborníci za kritickou nebo velmi zrádnou situaci. Je obvykle vyhlašován ve 30 procentech zimního období a odehraje se při něm až polovina všech případů lavinových nehod. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

V Jeseníkách byl tento stupeň naposledy vyhlášen loni na začátku ledna.

Zobrazit celou diskusi