Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chřipka zabila tři lidi na Liberecku. Nemocných přibývá, varují hygienici

Autor: ČTK - 
7. února 2020
15:20

V Libereckém kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli od začátku roku tři lidé, z toho dva za poslední týden. V kraji je chřipková epidemie druhým týdnem a nemocnost stále stoupá. V tomto týdnu to byl nárůst o 17,2 procenta. Na 100 000 obyvatel tak je 1973 případů akutních respiračních onemocnění. V tiskové zprávě o tom v pátek informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Nemocných mírně přibylo i v republikovém měřítku, o necelá dvě procenta. Na 100 000 obyvatel je v ČR 1896 nemocných. V Libereckém kraji je nejvyšší nemocnost na Českolipsku s 2218 případy na 100 000 obyvatel. „Téměř se zdvojnásobila nemocnost u dětí 6 až 14 let a současně o více než 70 procent stoupla nemocnost u dospělých a seniorů,“ uvedla Balašová.

V tomto týdnu bylo laboratorně potvrzeno 27 případů chřipky. Celkově od začátku chřipkové sezony 2019/2020, tedy od září 2019, hygienici evidují 93 potvrzených případů chřipky. Z toho 90 případů chřipky je typu A. U šesti lidí byl průběh onemocnění závažný, tři zemřeli.

„Nadále doporučujeme zdravotnickým zařízením a zařízením sociálních služeb omezit návštěvy u pacientů nebo klientů, u kterých by mohlo dojít v případě infekce chřipkou k závažnému průběhu,“ dodala krajská ředitelka odboru protiepidemického v Liberci Jana Prattingerová.

Částečný nebo úplný zákaz návštěv platí s výjimkou Jablonce pro všechny páteřní nemocnice v kraji - pro Liberec, Turnov, Semily, Jilemnici a Českou Lípu. Na Jablonecku je nemocnost v kraji nejnižší a je pod epidemickým prahem, na 100.000 obyvatel tam je 1432 nemocných.

Video  Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Na jihu Čech zemřel pacient

Počet pacientů s chřipkovými onemocněními v Jihočeském kraji se za poslední týden snížil. Nyní připadá 2023 případů na 100.000 obyvatel, což znamená pokles o 8,5 procenta. V kraji však stále pokračuje chřipková epidemie, která začala před dvěma týdny. Uvedla to ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Na následky chřipky na jihu Čech v tomto týdnu zemřel jeden pacient. "Jedná se o seniora ve věku nad 70 let s jiným základním chronickým onemocněním a nebyl očkovaný," uvedla Kotrbová. Jde o druhou letošní oběť chřipkové epidemie v regionu. Před dvěma týdny zemřelo malé dítě.

Přestože v posledním týdnu poklesla nemocnost hlavně u tří nejnižších věkových kategorií, pořád zůstává nejvíce pacientů mezi dětmi.

Západní Čechy překračují hranici epidemie

V Plzeňském kraji pokračuje epidemie akutních respiračních infekcí a chřipky, která začala minulý týden. V kraji s 590.000 obyvateli je 9695 nemocných, což je v přečtu na 100.000 obyvatel 1681 lidí. Nemocnost oproti minulému týdnu stoupla asi o pět procent, vyplývá to z aktuálních údajů, které poskytla Krajská hygienická stanice v Plzni. Většina nemocnic v kraji úplně nebo alespoň částečně zakázala návštěvy pacientů.

Hranici epidemie, za niž považují krajští hygienici nemocnost 1500 lidí na 100.000 obyvatel, překročily čtyři ze sedmi okresů kraje. Největší poměr nemocných je na Klatovsku, kde je na 100.000 obyvatel 2049 nemocných, což je oproti minulému týdnu tříprocentní nárůst. 

Rekordní nárůst ve východních Čechách

 V Královéhradeckém kraji trvá plošná epidemie chřipky a akutních respiračních infekcí. Počet nemocných se tento týden v kraji zvýšil o 12 procent na 1868 nemocných na 100.000 obyvatel. Znamená to, že v kraji je nyní asi 10.300 nemocných. Hygienici evidovali 19 případů závažného onemocnění chřipkou, z toho jeden člověk zemřel.

"Jedná se o pokračující plošnou epidemii akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu," uvedli  hygienici na webu krajské hygienické stanice.

Nejvíce nemocných bylo podle nich opět na Hradecku. Naopak nejméně jich měli znovu hlášeno z Náchodska.

 

Chřipka v Česku opět udeřila (ilustrační foto) Chřipka v Česku opět udeřila (ilustrační foto) | ČTK/Peřina Luděk

Špatné zprávy z Ostravska: Těžký průběh onemocnění

Lidí trpících akutními respiračními infekcemi v Moravskoslezském kraji v tomto týdnu opět přibylo. Počet nemocných vzrostl o tři procenta a dosáhl 2166 případů na 100.000 obyvatel. Uvedla to ředitelka Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. V kraji je od minulého týdne chřipková epidemie.

Nejvyšší nemocnost v kraji je stále v okrese Opava, kde na 100.000 obyvatel připadá 2812 nemocných. Nejvíce nemocných je mezi dětmi do pěti let, na 100.000 obyvatel připadá 6177 případů.

"V Moravskoslezském kraji bylo v tomto kalendářním týdnu hlášeno pět nových případů chřipky typu A se závažným klinickým průběhem," uvedla Svrčinová. 

Na jižní Moravě epidemie právě začala

V Jihomoravském kraji začala chřipková epidemie. Je ale jen v některých oblastech, řekla Radka Boháčová z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Na 100.000 obyvatel připadá 2017 nemocných. Z toho asi 10 procent je chřipka, zbytek akutní respirační onemocnění. Nejčastěji nemocné jsou děti. Nejvíce nemocných je v Brně, nejvíce lidí s chřipkou je na Blanensku a Hodonínsku.

Hranice epidemie je kolem 1700 nemocných na 100.000 obyvatel. Před týdnem bylo na 100.000 obyvatel 1711 nemocných, kdy hygienici uváděli, že kraj je na prahu epidemie. Oproti minulému týdnu přibylo nemocných skoro o 20 procent. "Nyní je nejvyšší nemocnost nahlášena z města Brna a z Hodonínska. Je to ale spíš lokálně," uvedla Boháčová.

Podle ní jsou ale oblasti, kde je výrazný podíl chřipkových onemocnění. "Nejvíce lidí s chřipkou je na Blanensku, kde tvoří skoro třetinu nemocných. Následuje Hodonínsko," řekla Boháčová.

Karlovarsko hlásí mírný pokles

V Karlovarském kraji v posledním týdnu nepatrně klesl počet chřipkových onemocnění. I tak ale zůstává nemocnost akutními respiračními infekcemi vysoká, na úrovni 1829 nemocných na 100.000 obyvatel. Nemocných ubylo mezi dětmi a naopak přibylo u mladistvých a seniorů, vyplývá z aktuálních informací Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

Nejvyšší nemocnost chřipkovými onemocněními byla v šestém kalendářním týdnu v okrese Sokolov (1942 nemocných na 100.000 obyvatel) a nejnižší v okrese Cheb (1717 nemocných na 100.000 obyvatel), v okrese Karlovy Vary byla nemocnost 1829 na 100.000 obyvatel. Na následky chřipky zemřeli v kraji už tři lidé.

Ústeckému kraji pomohly prázdniny

V Ústeckém kraji tento týden ubylo o tři procenta lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou. Nemocných je 1768 na 100.000 obyvatel. Epidemii zatím Krajská hygienická stanice nezrušila. Pokles počtu nemocných způsobily i jarní prázdniny, které mají nyní okresy Ústí nad Labem, Most a Chomutov, řekla dnes ČTK ředitelka protiepidemického odboru Olga Štorkánová.

"Je to určitě v souvislosti s jarními prázdniny, protože naše tři okresy, které tento týden měly jarní prázdniny, všechny zaznamenaly významný pokles nemocnosti," uvedla Štorkánová. Ostatní čtyři okresy podle ní naopak zaznamenaly mírný nárůst.

Chřipková epidemie je opět tu (ilustrační foto) Chřipková epidemie je opět tu (ilustrační foto) | Foto Blesk - Pavel Ryšlink

V Praze přibývá nemocných dětí

V Praze mírně ubylo hlášených případů chřipky a akutních infekcí dýchacích cest. Dál výrazněji stoupal jen počet nemocných dětí do pěti let, méně přibylo žáků do 14 let. Nemocných je tento týden podle informací na webu Hygienické stanice Hlavního města Prahy zhruba 1520 na 100.000 obyvatel. Minulý pátek hygienici ohlásili v ČR plošnou epidemii. Některé pražské nemocnice omezily návštěvy na vybraných odděleních.

"Mírný nárůst je stále ve věkových kategoriích do pěti let a šest až 14 let, naopak ve vyšších věkových skupinách již dochází k mírnému poklesu," uvedla na webu ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Hygienikům akutní infekce dýchacích cest svých pacientů hlásí v Praze 102 praktických lékařů, kteří mají v péči přes 165.000 lidí. Nemocných nahlásili zhruba 19.500. V nemocnici skončili v Praze za uplynulý týden další tři lidé s vážným průběhem chřipky. Od ledna jich bylo 19 a tři z nich zemřeli.

Hygienici ze Zlína hlásí další nárůst nemocných

Lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou ve Zlínském kraji za týden přibylo. Respirační choroby trápí 2000 ze 100.000 obyvatel, což je o 2,5 procenta více než před týdnem. Nemocných chřipkou přibylo za týden o 39 procent, má ji 454 lidí ze 100.000 obyvatel. Na základě těchto údajů a výrazné dynamiky nárůstu počtu nemocných chřipkou ve všech věkových skupinách i ve všech okresech kraje je Zlínský kraj ve fázi celoplošné epidemie, řekla dnes ČTK ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Před týdnem hygienici doporučili omezit návštěvy v lůžkových zdravotnických zařízeních, domovech pro seniory, domovech pro lidi se zdravotním postižením i domovech se zvláštním režimem. Vyhlášení zákazu návštěv je v kompetenci ředitelů zařízení. Nemocnice v kraji vyhlásily zákaz návštěv na lůžkových odděleních, který trvá až do odvolání.

Pravidla proti chřipce

K předcházení onemocnění doporučují hygienici dodržovat obecné zásady osobní hygieny - zejména časté mytí rukou. „V případě respiračního onemocnění doporučujeme dále dodržovat takzvanou respirační etiketu, to je zakrývat si nos a ústa kapesníkem při kašli či kýchání,“ dodala Balašová. Hygienici považují za vhodnější používat jednorázové kapesníky, které je nutné po použití odhazovat do odpadu.

aeraluna ( 7. února 2020 17:27 )

Respirační etiketu je tedy u velké většiny populace zcela zanedbatelná či spíše zcela se nevyskytující. Stačí rozhlédnout se na ulici nebo ve veřejné dopra­vě..­.chrch­lají­cí, prskající jedinci na každém "rohu" zcela mimo jakoukoli hygienu.

mak ( 7. února 2020 15:33 )

😆😆😆 Respiracni onemocněni, přenáší se vzduchem.... Takze myti rukou na sireni ma vliv jaký? 😂😂😂 Dobrej vtip!
A proti apentitidite zabira dívat se na Ordinaci, ne? 😆😆

Zobrazit celou diskusi