Bílo, kam se podíváte. V krajině pod Pradědem jsou louky i lesy kompletně zasypané sněhem. Zimní radovánky si užívají jak místní, tak v méně příjemném slova smyslu i šoféři.

Dvě nehody kamionů poblíž Bruntálu museli řešit hasiči se speciální vyprošťovací technikou, která za nimi vyrazila až z Ostravy.

Demontovali svodidla

Ostravská technika nejprve přijela před středečním polednem do Václavova u Bruntálu.

„Hasiči museli před vyprošťováním kamionu, který se roztáhl do šířky celé dvouproudé silnice, zasypané sněhem, demontovat asi 10 metrů bočních svodidel,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Po dvou a půl hodinách práce byl kamion ze sněhové pasti vysvobozen a odjel po svých.

Napůl v příkopu

Na opačném kraji Bruntálu hasiče tentýž den čekal další náklaďák, uvízlý pravou stranou v příkopu. I zde se speciály činily několik hodin.

„V akci byly vyprošťovací speciál Bizon, automobilový jeřáb i kontejnerová mobilní dílna,“ vyjmenoval Petr Kůdela.

Zaváté silnice

Zásah měli hasiči mimořádně náročný, teploty šly pod bod mrazu a foukal silný vichr, který na silnici hnal další a další vrstvy sněhu. Problémy měli řidiči v celé západní části Moravskoslezského kraje. Místy museli projíždět krokem.

„Vánice potrápila nejen hodně řidičů, ale i záchranářů,“ uzavřel s úlevou jeden ze zasahujících hasičů Štěpán Mikulka, ten je zároveň autorem fotografií, které jsou důkazem, že letos někde zima přece jen je...

VIDEO: Zima na jižní Moravě z ledna loňského roku.