„Období příštích čtyř týdnů jako celek očekáváme teplotně nadprůměrné a srážkově jako průměrné až nadprůměrné,“ uvedli meteorologové. Vyšší teploty než obvykle mají podle nich být zejména v příštích dvou týdnech, kdy by mělo být i nadprůměrné množství srážek.

Sledujte meteorologický radar

Poslední únorový a první březnový týden by teploty i srážky měly být spíše průměrné. Teploty v jednotlivých dnech ale mohou kolísat, upozornili meteorologové.

Teploty mají vystoupat až ke 13 stupňům

Vyšší teploty čekají mimo jiné na počátku příštího týdne, kdy podle týdenní předpovědi mohou přes den vystoupat až k 13 stupňům. Má ale i pršet. Postupně se však bude ochlazovat a déšť vystřídá zejména na horách sněžení.

Dlouhodobá průměrná teplota pro celé období od 10. února do 8. března je půl stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1998 s průměrem 5,8 stupně Celsia, zatím nejnižší průměr minus 6,4 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1956.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
35 fotografií