Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Klaus o zmatcích u piva, „uplých gatích“ i synech a vnoučatech: Nejsem dokonalý dědeček

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. února 2020
06:05

Zmatky kolem piva měla řešit opozice už loni. Bývalý prezident a někdejší ministr financí Václav Klaus (78) to řekl v pondělním pořadu Blesk Zpráv Epicentrum. A došlo i na jiná témata - od obavy z koronaviru, přes zdraví a rodinu, po odlehčenější agendu jako je lyžování i v letošní sněhem nepříliš oplývající zimě či úzké kostkované kalhoty, kterými Klaus překvapil ve vysílání slovenské televize.

Václav Klaus v Epicentrureagoval mimo jiné na aktuální zmatky kolem pivní DPH. Na čepované pivo má být od 1. května snížená sazba 10 procent, jenže jen na to, co si vypijete přímo v restauraci. Rozdílná sazba bude třeba u stánku nebo na pivo odnesené v džbánku.

A ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) čelí kritice hned za několik věcí. Včetně toho, že nejde o pomoc pro hospodské z malých podniků s obratem do milionu korun ročně, kteří nejsou plátci DPH.

Klaus: Víc sazeb DPH přináší chaos

„Nemyslím, že se teď něco zrodilo. O tom, že to všechno vyplynulo ze schválení novely o EET schválené loni v září, svědčí to, že není nic naléhavějšího, a teď to někdo objevil. Jako bývalý ministr financí ale musím říct, že daně mají být jednotné. Tečka. Když je více sazeb, tak vzniká neuvěřitelný chaos a vznikají možnosti podvodů nejrůznějšího typu,“ varoval Klaus v pořadu Blesk Zpráv.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se hájí, že o žádný pivní chaos nejde. Tvrdí, že díky nižšímu DPH bude řada na hospodských, aby zlevnili. Levnější pivo přitom sám sliboval již v minulosti ještě jako ministr financí. 

„Pivo je v českých poměrech věcí, která nás zajímá už od Švejka, protože ho každý ho pijeme. Proto na něj máme silný názor. Já jsem byl včera na pravidelném pivu po tenise, kde se schází asi deset kamarádů a přátel a mě fascinovalo, jak jsou všichni seznámeni s detaily, kde bude ta či ona sazba. Je to taková česká hra o pivo a nedivím se tomu,“ podotkl Klaus, který prý ale rozumí tomu, že snížit daň z piva v restauracích „nebyl nesmyslný nápad“.

Video  Celý záznam: Epicentrum: Václav Klaus o koronaviru, pivním zmatku, brexitu, útoku Schwarzenberga i rodině  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Opozice prý pláče pozdě

Babišovi je přitom opozicí vyčítáno, že tlak na ceny piva je jen populismus. „Každý ministr financí na světě, který sníží daně, může být označen za populistu. Moje zkušenost ministra financí hlavně jasně říká, že snížit DPH nevede k žádným výrazným důsledkům v ceně toho či onoho výrobku. Většinou si to nechají prodejci a výrobci a nebude to mít žádný efekt pro konečného spotřebitele,“ varuje Klaus.

Opozici však bývalý prezident vzkázal: „Nevím, jaká to je hra, ale opozice měla hlavně přispět k tomu, aby nebyla schválena taková novela zákona loni na podzim. Tam měli bojovat a teď už je to pozdě. Pláčou nad rozlitým mlékem.“

Video  Klaus udeřil: Schwarzenberg je totálně zelený a musí milovat Gretu. Ta je podivný přízrak  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy, foto: Jakub Poláček, Reuters
Video se připravuje ...

Klaus o Kuberovi: Byl vždycky svůj

Jsou však momenty, kdy jdou politické hádky stranou. Stalo se tak nedávno v případě náhle zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (†72). Klaus s manželkou Livií nechyběli v Rudolfinu na oficiálním rozloučení po Kuberově pohřbu v Teplicích.

„Rozlučka se mi zdála mimořádně pěkná. Byla nepřestřelená a rozumná. V podstatě šlo o hezkou událost, jakou si Jaroslav Kubera určitě zasloužil. Když jsem vycházel ven, tak jsem si říkal, že kupodivu umíme nějakou věc udělat citlivě a hezky. On byl výrazným specifickým politikem. Byl vždycky svůj. Nebyl to klasický ideolog, ale byl pragmatikem, což se projevilo tím, že tak úspěšně dlouho vládl tak nelehkému a velkému městu jako jsou Teplice,“ zmínil o Kuberovi Klaus.

Klausovi při pietě za zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery v pražském Rudolfinu Klausovi při pietě za zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery v pražském Rudolfinu | ČTK/Šimánek Vít

Klausovo zdraví? „Jsem ještě naživu“

Zatímco jeho nástupce Miloš Zeman vyrazil i letos do střešovické nemocnice - po loňském komplexním vyšetření a čtyřdenním rekondičním pobytu - tentokrát pro změnu na vyšetření sluchu, Klaus ve studiu přiznal, že své vlastní zdraví tolik s doktory neřeší.

„Mám trošku tendenci to bagatelizovat a pořád mám pocit, že lepší je si jet zalyžovat na červenou sjezdovku do Špindlu, než se vyšetřovat. Samozřejmě nemládnu a člověka leccos bolí. Když chci při pozdravu vtipkovat tak říkám, že jsem ještě naživu,“ říkal Klaus.

A raději než do nemocnice vyráží na svah. „Já vás strašně překvapím, že v tom málu sněhu já ve svém téměř stoletém věku už mám letos nalyžováno 10 dní. 10 dní. Samozřejmě můj lyžovací den není osm hodin, ale méně. To jsem všechno nalyžoval na kopcích ve Špindlerově Mlýně,“ pochlubil se.

Řeč byla přitom třeba i o jeho rodině. Klaus má syny Václava a Jana. „Já jsem docela rád jezdil do bytu mého mladšího syna do Špindlerova mlýna, kde tam ta vnoučata byla. Takže oni šli se mnou rádi lyžovat a večer si zahrát kartičky,“ uvedl Klaus.

Video  Klaus: Ekonomika koronavirus pocítí. Česko ale nezasáhne nijak výrazně  - Epicentrum
Video se připravuje ...

Synovi s Trikolórou neradí, dokonalým dědečkem není

Se starším synem Václavem Klausem ml., který se zkouší prosadit s novým politickým projektem, prý Trikolóru příliš neřeší. Letos zatím ani jednou.

„Já jsem syna opravdu viděl jednou, přijel za námi z Pece do Špindlerova mlýna a tak jsem s ním trávil jeden večer a ráno jsme šli lyžovat. To je všechno, byla tam vnoučata, my jsme fakt Trikolóru neřešili,“ říká Klaus starší.

Úspěch svému synovi přeje, svůj vliv na Trikolóru ale označuje za miniaturní. „Možná někdo toho Klause staršího už tolik nenávidí, že je jen dobře, když se nebudu do Trikolóry plést. Zase spousta lidí mi ale říká: Jakto, že tam u toho nejste daleko víc vidět? Takže jsou asi oba tyhle pohledy,“ podotkl.

Václav Klaus se syny na lyžích Václav Klaus se syny na lyžích | Facebook

A má tak nyní více jako bývalý prezident a již ne tak aktivní politik více času třeba právě na vnoučata?

„Střídavě se mi to daří a nedaří. Pořád ještě jsem častěji na takovéhle besedě v televizi Blesku a někde jinde, než abych se staral o vnoučata. V tomhle já nejsem dokonalý dědeček. Možná, že se k tomu někdy věkově přiblížím, že si budu hrát na dědečka, ale tak to prostě není,“ připustil Klaus.

Bývalý prezident Václav Klaus to schytal od modního experta Petra Lukeše za výběr kalhot, které si vzal do slovenské televize Bývalý prezident Václav Klaus to schytal od modního experta Petra Lukeše za výběr kalhot, které si vzal do slovenské televize | Reprofoto TA3

Uplé kalhoty? Rozruch Klause udivuje

Dostalo se však i na odlehčenější témata. Když Klaus mluvil ve slovenské televizi o brexitu, zaujal diváky jeho outfit - prezident, obvykle na veřejnosti v dobře padnoucím obleku, tentokráte zvolil kostkované a poměrně krátké kalhoty. Vizážista Petr Lukeš je hodnotil „jako moc úzké“ a celý outfit označil za „nepatřičný“. 

„Četl jsem některé reakce. Nevím, tak mohly by být třeba tlustší nebo širší. Já jsem byl předtím několik dní ve Vídni, kde jsem chodil pořád v tmavém obleku a bílé košili. Pak jsem hned sedl do auta a jel na rozhovor na Slovensko, kde jsem vystoupil v mém cestovním oděvu. Že to vyvolá tolik chaosu, mě překvapuje,“ vzkázal Klaus.

Na Klausovy upnutější kalhoty upozorňovala v minulosti i zesnulá módní kritička Františka Čížková (†67). To když jí zarazily pro změnu Klausovy těsné džínsy. 

„Takové kalhoty by na provinčním mejdánku odepsaly i čtyřprocentního jinocha. Natož prestižního prognostika, jenž rozepnutými přezkami bot tragikomickou etudu Faunova pozdního odpoledne dokonal,“ nešetřila Klause Čížková. 

Za tyhle kalhoty Františka Čížková Václava Klause nepochválila Za tyhle kalhoty Františka Čížková Václava Klause nepochválila | Pro Blesk MGM Agency / Adventage cars

Evka4 ( 11. února 2020 15:20 )

barda:Co bych dělala, špinit se tebou nebudu. Ztrapňuješ se sám, ale to ty chudinko s IQ 0 nejsi schopný pobrat... I takové zrůdičky mezi námi jsou

xxxx678 ( 11. února 2020 14:04 )

Tak já bych zase na kávu s panem Klausem nešla, jednak bych si s ním neměla co říct a pak on by určitě mluvil jen o sobě...šla bych s panem Kalou­skem(n­apř.­.)..hr­rr, na - mě

kostas ( 11. února 2020 13:32 )

ti lotři z prognosťáku čechům v privatizaci dobře zasolili ani psí boudu jim nenechali , chudáci z h systému kde tento omilostnil jeho kumpány gaunery , chatu co mi rozmlátili další amnesťáci jsem dodnes neopravil ,už mě to nebaví

Evka4 ( 11. února 2020 13:21 )

jussuf: Já vím, jemu byl u řiti celý národ. Nic nového jsi nesdělil.

Evka4 ( 11. února 2020 13:20 )

barda: Zalez, ty uhrovitej, plešatej ubožáku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa