Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Německo: Paleta chutí a možností, jak si užít dovolenou po celý rok, je na dosah

/
  • Drážďany
    14. února 2020 ● 17:00

    Stačí jen chtít. Rybařit, poznávat přírodu, věhlasné památky i moderní trendy, kulturu, dobré jídlo nebo romantická zákoutí. Sportovat či se jen tak procházet a obdivovat… To vše můžete třeba hned, v kterékoli z 16 spolkových zemí Německa.

    Německo, to nejsou jen ultramoderní města plná lidí a technologií, i když i ta stojí za poznání. Nabízí i víc, než populární pivní festival Oktoberfest. Německo je galerií dechberoucích památek, krajiny, v níž je stejně možné užít si turistický výšlap, projet údolí i kopce na kole, nebo se zasnít na nádvoří pohádkových zámků… Ať už se vydáte do Drážďan, Lipska, Severního Porýní-Vestfálska nebo na jakékoli další místo, všude najdete profesionální služby, vstřícné lidi, dobré a poctivé jídlo a především celou škálu možností, jak si užít víkend i delší dovolenou.

    Video
    Video se připravuje ...

    Rybařit, poznávat přírodu, památky i trendy, kulturu, dobré jídlo nebo romantická zákoutí. Sportovat či se jen tak procházet a obdivovat… To vše můžete v Německu třeba hned. • VIDEO Blesk – J. Poláček, T. Tran, Visit Germany, INT

  • 1.

    Německo kulturní

    Lipsko
    Autor: Blesk - David Malík, Ondřej Požár

    Když už jsme u Lipska, tady je to pravé místo pro křehké duše milovníků historie, knih a hudby. Vždyť v metropoli rozkládající se na soutoku řek Weißer Elster, Pleiße a Parthe se narodil například Johann Sebastian Bach (†65). Má tu své muzeum Bachmuseum Leipzig a pochován je v kostele St. Thomas Bach. Město má i další muzea, nechybí mezi nimi ani hudební. Knihomolové si tu pak budou připadat jako u pramene všeho (nejen německého) čtení. Lipsko bylo totiž v průběhu 19. století centrem knižní produkce. Více než 1500 firem tisklo a prodávalo snad všechny žánry a typy knih či publikací.

     

    Kromě řady výjimečných staveb v Lipsku stojí také Památník Bitvy národů (lidově Völki) z roku 1913, na Pragerstrasse jihovýchodně od centra města. Upomínka bitvy u Lipska v říjnu 1813, v níž Prusko a jeho spojenci porazili Napoleona, měří na výšku 91 metrů, čímž si vydobyla titul největší stavba svého druhu v Evropě. Jak blízko máme k této nádherné zemi, si uvědomíte i tady, autorem sochařské výzdoby je totiž západočeský sochař německého původu Franz Metzner (1870–1919) ze Všerub.

     

    Pro ty, kdo se rádi toulají minulostí a jejich oku lahodí skvosty vyrobené předky, je pak jako dělaná aktuální výstava O nádherných gondolách, přepychových kočárech a koňských koblížkách aneb Cesta na svatbu století v roce 1719, kterou lze vidět do 5. dubna. Muzeum dopravy Drážďany se v ní věnuje oslavám svatby saského kurfiřtského prince Fridricha Augusta II. s habsburskou císařskou dcerou Marií Josefou, ale především ukazuje, jak se cestovalo v 18. století. „Centrálním exponátem je kočár ‚Grand Carrosse‘ – přepychový kočár té doby, odpovídající typu osobního kočáru saského krále Fridricha Augusta I., v němž seděla Marie Josefa při svém ceremoniálním vjezdu do Drážďan,“ lákají pořadatelé. A je oč stát.

     

    Drážďanské dopravní muzeum najdete na adrese Augustusstraße 1. A když už tu budete, navštivte také jarní trhy na náměstí Altmarkt (30. 4. až 24. 5., drážďanský filmový festival krátkých filmů (21. až 26. 4.) nebo setkání parních lokomotiv (17. až 19. 4.) v Železničním muzeu na Zwickauer Straße. Žasnout pak můžete i nad Neues Grünes Gewölbe, historickou muzejní sbírkou, která byla původně klenotnicí saských kurfiřtů a králů z rodu Wettinů. V Drážďanech ještě zůstaneme, nejen v květnu…

  • 2.

    Drážďany stokrát a vždy jinak

     

    Katedrála Panny Marie (Frauenkirche), Semperova opera (Semperoper), muzea v soustavě barokních staveb Zwinger, Augustův most (Augustusbrücke) přes Labe, Staré i Nové město… Na Drážďany týden nestačí! V jakékoli roční době je tu krásně, pohostinně a jestli na něco není čas, pak nudit se. Své jarní cestování tu můžete 1. května zahájit prvomájovou přehlídkou labské flotily.

    Rozjet to naplno se dá o pár dnů později na drážďanské Musikfestspiele, měsíčním festivalu s více než 60 koncerty (12. 5. až 16. 6.). A zatímco se budou dámy točit v kole, pánové všeho věku mohou zajít na víkendový westernový festival Karla Maye (22. až 24. 5.) do údolí Lößnitzgrund v Radebeulu u Drážďan, změněné v Divoký západ. „Ožije tu dobrodružství Old Shatterhanda a Vinnetoua, na návštěvníky čekají indiánské vesničky i kovbojská městečka a bohatý doprovodný program plný nejrůznějších vystoupení a přestřelek,“ prozradili organizátoři.

     

    V Drážďanech samotných je pak i možnost velmi dobře se najíst (i nakoupit domů). Nejenže o zimních svátcích provoní celé město Striezelmarkt, jeden z nejstarších vánočních trhů v Německu, který se tu koná už od roku 1434 (letos 586. v pořadí). Prakticky na každém kroku narazíte na restauraci, stánek či hospůdku, kde můžete ochutnat tradiční kuchyni i gurmánské speciality. Třeba na dohled od Frauenkirche, tedy zmíněného kostela Panny Marie, symbolu saské metropole a významné barokní stavby Německa, jejíž kopule je jednou z největších na sever od Alp.

    Drážďany
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Z jara do léta v Lübbenau

     

    Pokud milujete přírodu, máte sportovního nebo romantického ducha, jako v ráji si budete připadat v Lübbenau (Lübbenau/Spreewald). Město v Horní Lužici, asi 80 km jihovýchodně od Berlína bylo osídleno už v době mezolitu a neolitu, písemně se poprvé připomíná hrad Lubenowe k roku 1301. Ochutnat tu můžete proslavené okurky, ale hlavně na kole najezdit desítky kilometrů úchvatnou krajinou, sjíždět řeky plné romantických zálivů na lodičkách nebo se procházet malebnými místy, kde je příležitost i pro kulturní vyžití. To nabízí například Atelier Brüggemann-Riemer, kde najdete olejomalby Spreewaldu, ale i Itálie, Francie, Španělska a Austrálie. Vše, co se týká místní historie, lze nalézt na malém statku Heimatstube Leipe, kde za pozornost stojí třeba tradiční kroje.

    Spreewald
    Autor: archiv Blesku

    Teď si představte krb s praskajícími poleny, vynikající jídlo a pohled z okna na vřesoviště v západu slunce... Takové je Lüneburské vřesoviště (Lüneburger Heide) v Dolním Sasku, 30 kilometrů od Lüneburgu. Sezóna tu sice vrcholí v srpnu a září, kdy místní vřesoviště dosahují největšího květu, ale užít si místní přírodu se dá prakticky kdykoliv. Vyrazit na túru můžete po sedmi naučných stezkách v délce od 1,5 do 7,2 km, nebo jen tak, kam vás nohy ponesou. A jestli je pro vás cokoli „outdoorového“ životním stylem, takřka povinností je udělat si čas na největší evropský outdoorový veletrh OutDoor By ISPO 2020, který nabídne vše o horolezectví, boulderingu, turistice, kempování, vodních sportech, horské cyklistice, józe a dalším 28. 6. až 1. 7. v Mnichově.

     

    Než veletrh začne, zastavte se třeba v barokním zámku Nymphenburg na západě od centra Mnichova. Jeho hlavní pavilon byl vystavěn už v roce 1675, zámek byl dlouho oblíbenou residencí vládců Bavorska. Opakem jeho krásy je pak koncentrační tábor KZ-Gedenkstätte Dachau, vůbec první tábor postavený 22. března 1933 jen pár týdnů poté, co se nacisté dostali k moci. Místo, které fascinuje krutou minulostí, připomíná, že právě tudy prošlo přes 200 tisíc vězňů z více jak 30 zemí, mnoho z nich tu také zemřelo. Kdo chce ale poznávat svět, neměl by míjet ani taková místa. Ale pojďme dál...

    Spreewald
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Romantika a kouzlo středověku

     

    Když padne vlahý letní večer (nebo rozjiskřené poledne, záleží na vás), svou drahou polovičku zaveďte na místo, o němž první zmínka zazněla roku 1335, kdy byl ale pouhým panským sídlem a rytířským statkem. V roce 1694 sídlo v Pillnitz získal kurfiřt Jan Jiří IV. výměnou za zámek a panství Lichtenwalde. Dnes je nejkrásnější oázou Drážďan a, jak uvádí encyklopedie, příkladem evropského stylu zvaného chinoiserie, který napodobuje čínské exteriéry a interiéry. „Zejména v období rokoka od druhé čtvrtiny 18. století byl tento styl populární a měl ztělesňovat údajně ideální čínský svět - velmi kultivovaný a civilizovaný,“ zní představení zámku v Pillnitz, který lze vidět i magicky nasvícený.

    Zámek Pillnitz
    Autor: Ladislav Čermák

    Budete-li tady v létě, udělejte si pěší vycházku nebo za 15 minut dojeďte do nedaleké Pirny, kde se každoročně odehrává městský festival Pirna City Festival, největší a nejdůležitější akce města. Od 19. do 21. června tu můžete oslavovat v každé části města, kde probíhá pestrý jevištní program na mnoha pódiích. V každém zákoutí je ale spousta dalších pořadů pro návštěvníky všeho věku. Vstupní brána do Českosaského Švýcarska nezklame a je příjemnou zastávkou na další cestě Německem, třeba do středověku.

     

    Německá středověká města bývají v sezóně plná hudby, té správné atmosféry a (stejně jako všude v Německu) dobrého jídla. Tím se dost opakujeme, ale zkuste ochutnat a pochopíte. Rothenburg ob der Tauber je asi nejzachovalejší a rozhodně jedno z nejkrásnějších středověkých měst, které svými fasádami, věžemi, kašnami i místními obchůdky působí jako filmová kulisa. Sídlí tady také největší vánoční obchod v Evropě, celoročně otevřený. Letos v létě tu můžete prožít 10. sportovní festival Neusitz (18. 7.), ve stejný den si poslechnout největší hity Simona & Garfunkela nebo se na akci Vinařská vesnice v Rothenburgu vydat na kulinářskou cestu objevování nových chutí u pat kostelů svatého Jakuba nebo Wolfganga. Ochutnejte i místní specialitu, jejíž recept se předává po generace – sněhové koule s desítkami druhů polev.

     

    Když jste zase na chvíli ukojili chuťové buňky, dopřejte očím spatřit slavnou památku města Glücksburg, stejnojmenný zámek, jenž je jedním z nejdůležitějších palácových komplexů v severní Evropě a je považována za kolébku evropských královských domů.

  • 5.

    S pohledem na Dánsko

     

    Glücksburg, nejsevernější město v Německu na rybářském poloostrově ve Šlesvicku Holštýnsku pak dovoluje dotknout se skandinávského stylu života. „Při procházkách pobřežím Baltského moře máte přímý výhled na Dánsko, je co by kamenem dohodil,“ uvádějí průvodci. Třeba větrem chráněná písečná pláž Sandwig se nachází přímo v lázeňském centru Glücksburg / Baltské moře na Flensburgském vnitřním fjordu. Stačí jen uvelebit se do bílého plážového křesla a vychutnat si výhled na dánské pobřeží nebo si pronajmout kajak a pustit se do vodních sportů. Z pláž Schoenberger se zase dobře chytají ryby a Hohwacht Pier je ideální pro párty a oslavy jakéhokoli druhu po celý rok.

     

    A to už jsme skoro v závěru roku, kdy je ideální navštívit třeba Alpské podhůří a Alpy v Jižním Německu. Tamní podmínky ocení vyznavači trekkingu, horolezci, cyklisté, rafťáci i lyžaři. Hornatější Střední Německo kromě cyklistů potěší běžkaře, spíše městské typy pak průmyslový Dortmund, Duisburg, Düsseldorf a Essen. V Severoněmecké nížině nesmíte vynechat přístavní Brémy (Bremen), jejichž historie sahá zhruba 1200 let zpátky. V dlážděných uličkách čtvrti Schnoor, zdobené domky z 15. a 16. století, nakoupíte ručně vyráběné šperky. Relaxovat se dá nad šálkem kávy v řadě útulných kaváren.

     

    Kdykoli si také smíte připomenout český pohádkový klenot Tři oříšky pro Popelku na zámku Moritzburg, kde i letos proběhne už od podzimu tematická výstava předznamenávající nejkrásnější svátky v roce. A jsme zpět v Drážďanech, kde mezi 26. 11. až 24. 12. proběhnou avizované 586. Vánoční trhy Štrýclmarkt na náměstí Altmarkt. Víte, že v saských Drážďanech proběhly roku 1434 vůbec první vánoční trhy?

    Královský zámek z legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku
    Autor: Blesk - David Malík

    Jméno dal právě těmto Štrýcl (německy Striezel), speciální adventní pečivo. „Štrýclmarkt každoročně všem zájemcům nabízí výrobky saských pekáren i šikovných řemeslníků z širokého okolí, modrotisk a keramiku z Lužice, perník z města Pulsnitz, krajky z Plavna a spoustu dalších tradičních produktů,“ lákají pořadatelé i letos.

     

    A tak nezbývá, než podlehnout a nechat se okouzlit zemí, která je k nám Čechům vstřícná jak jen to jde. Na vlastní oči i chuť se přesvědčit, že jedna návštěva zdaleka nestačí. Že Německo ukrývá spoustu pokladů, které nás baví poznávat, že je vždy důvod se sem vracet a nechat zemi nad řekami Rýnem, Dunajem, Labem, Odrou, Vezerou a Emží, ať se svým návštěvníkům vsákne pod kůži. Proto i my se k ní zase vrátíme. Na místa, na která tentokrát nezbylo místo, ale která si je zaslouží. Jsme přece sousedé…

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

MAMKA2316: TAK A MÁME TU SVET PODLE KRÉTY A ECO AKTIVISTU !!!Slavný Čech Daniel Vávra §Strašně zajímavý je, že Extinction Rebellion, Zelení a další borci, co teďka bili na poplach, by teď měli skákat radostí, protože všechny ty jejich přání, o které usilovali, třeba okamžité přestání leteckého provozu a okamžité zastavení používání něčeho, tak to se prostě všechno splnilo. Letecký provoz brutálně klesl, automobilová doprava klesla o desítky procent, produkce CO2 musela klesnout, nevím přesný čísla, ale je jednoznačný, že fabriky zastavily výrobu, že nastalo brutální utlumení po celém světě, takže vlastně se to naplnilo... A teď vidíme, kam to vede, že utlumení turismu vede k tomu, že některé země prostě zbankrotují. Itálie, Francie nebo Španělsko, které jsou závislé na turismu, tak letos budou mít turismus nula. Nevěřím tomu, že v létě bude v těchto zemích nějaký turismus. Možná jen nějaký vnitřní turismus, že Francouzi budou ve Francii cestovat, Češi budou pravděpodobně cestovat taky v Česku, ale ty příjmy budou maximálně uvnitř té země a ti lidi z bohatých zemí nepůjdou třeba do těch chudších zemí ty peníze vozit, nechají je doma, a ty země nebudou mít peníze do rozpočtu zvenčí a může je to strašně položit.

Tady vidíte, kam to vede. Když lidi nebudou lítat letadly, to znamená, že nebude turismus a tak. To utlumení, které teďka nastává, to je taková demoverze toho, co by se stalo, kdyby se začal realizovat ten ‚Zelený plán‘, kterým ti všichni naivní exhibicionisti, zachránci světa, machrovali, ale vůbec to nemají domyšlený, vůbec neví, co by se stalo, kdyby někdo tu jejich vizi začal realizovat. Tím neříkám, že by se lidstvo nemělo chovat zodpovědně, mělo by, ale ne tak, aby se tím vyhubilo zároveň, což u realizace těch mnoha zelených opatření nastává,“ shrnul.

(28. 03. 2020 13:21)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy