Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oheň vystřídala sprcha. Sydney sužují nejhorší deště za 30 let, hasiči se radují

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. února 2020
14:08

Australské město Sydney zasáhly nejvydatnější srážky za posledních 30 let. Intenzivní déšť způsobil záplavy a chaos v dopravě, tisíce lidí musely opustit své domovy, informovala britská stanice BBC. Státní meteorologická agentura uvedla, že za poslední čtyři dny napadlo 391,6 milimetru srážek. V této souvislosti agentura varovala zejména před rizikem přívalových povodní. Vydatné deště se prohnaly přes celý stát Nový Jižní Wales (NJW) a pomohly uhasit řadu požárů, které už několik měsíců oblast sužují.

Bez elektrického proudu zůstalo asi 100 tisíc domácností. Déšť ale alespoň uhasil dva z největších lesních požárů a 30 dalších menších požárů, oznámili na svém twitteru hasiči NJW. „Je to po dlouhé době konečně nějaká dobrá zpráva,“ sdělil tisku mluvčí hasičů James Morris.

Dodal, že přetrvávající deště by měly rovněž pomoct s hašením 4 dalších větších požárů, které se dosud nedařilo dostat pod kontrolu.

Australský Meteorologický úřad (BoM) nicméně varoval, že oblasti zasažené plameny mohou být mnohem náchylnější k záplavám a že rychle se pohybující voda může přinést množství sutin. V Novém Jižním Walesu stále evidují 26 požárů, nicméně žádný není považován za bezprostředně nebezpečný.

Řádění živlu si vyžádalo několik zraněných 

Varování kvůli bouřlivému počasí platí pro celé pobřeží NJW, který je nejlidnatějším australským státem. „Zasáhlo to každého, je těžké říci, kde je to nejhorší,“ uvedl k současné situaci Matt Kirby, mluvčí záchranné služby.

Zranění utrpělo několik lidí, včetně čtyř osob, které seděly v autě, na které v neděli odpoledne v centru Sydney spadl strom. Přerušena je železniční i trajektová doprava v oblasti, uzavřeny byly rovněž desítky škol.

Video  Písečná bouře v Austrálii  - Reuters, Jason Herbig
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi