Správná teplota v chladničce

Jedním z nejdůležitějších opatření při zapojení ledničky do zásuvky je nastavení teploty. Ta by měla být okolo 4, maximálně 8 stupňů. Vzhledem k tomu, že teplý vzduch stoupá a studený klesá, teploty v ledničce se liší v horní, spodní části a v boxu ve dveřích. Na vrchních poličkách chladničky je tedy vždy o něco tepleji než na dně.

Jak je to s mrazákem?

V mrazáku by teplota měla být ideálně -18 °C. I když displej ledničky teplotu ukazuje, je dobré si pořídit přímo do mrazáku teploměr a teplotu čas od času přesně zkontrolovat. Pokud by totiž ve vaší mrazničce bylo velké teplo, i když je jídlo naoko zmrzlé, mnohem rychleji by se zkazilo. A když bude naopak teplota příliš nízká, mráz potraviny bude rychle vysušovat. 

Co kam dát v ledničce: kde je nejchladněji, kde nejtepleji?

  • V horním patře je teplota vyšší, takže je nejvhodnější pro umístění již  hotových pokrmů, které je potřeba rychle spotřebovat, jsou to polévky, omáčky, pudinky, ale také dorty, zákusky či chlebíčky. 
  • Střední polička je pak vhodná pro masné a mléčné výrobky. Například paštiky, uvařené maso, šunku či jiné uzeniny. Patří sem i máslo, plátkové nebo tavené sýry a jogurty. Jen nezapomínejte, že oba druhy potravin by měly být od sebe pečlivě odděleny, nejlepší je mít pro každý z nich jeden regál. Nebo vše ukládejte do speciálních boxů na potraviny, vydrží pak déle čerstvé. A u aromatičtějších sýrů navíc zabráníte rozšíření specifické vůně do celé ledničky.
  • Spodní část ledničky je obvykle nejchladnější místo, proto je ideální pro čerstvé maso a ryby. Dbejte na to, aby byly dobře odděleny od ostatního jídla, a nedošlo tak ke kontaminaci.

  • Ve spodním šuplíku je teplota mírnější. Sem ukládáme mnohé druhy ovoce a zeleniny. Jen pozor, všechny tam nepatří! Rozhodně tam nedávejte exotické ovoce jako například banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas, ale ani některé druhy zeleniny, jako jsou brambory, rajčata, cibule či česnek. Určitě budou chutnější, když je nevystavíte zbytečně nízkým teplotám.
  • Dveře ledničky jsou nejteplejším místem a teplota se tu pohybuje kolem 11 stupňů. Podle toho je také potřeba vybírat potraviny, které zde uskladníme. Přihrádka úplně dole je určena pro nápoje, jako jsou džusy, minerální vody, ale také mléko, pivo či bílé víno. Do přihrádek výše je možné umístit otevřené konzervy, džemy nebo marmelády. Uložit zde můžeme i kečup s hořčicí a další ochucovadla.