Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po Sabine přichází další bouře. „Bude životu nebezpečná,“ varují meteorologové Brity

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. února 2020
20:05

Velká Británie neměla ani chvilku, aby se vzpamatovala z bouře Ciara – v Evropě známé jako Sabine. Jeden živel vystřídal druhý a v zemi začalo mrznout a hustě sněžit. Meteorologové zároveň zdůraznili, že dál platí výstraha před povodněmi, v pátek se navíc má přihnat další bouře, která dostala jméno Dennis, a udeří silou větru až 95 kilometrů v hodině. „Bouře bude životu nebezpečná,“ uvedli meteorologové. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Ve středu se do severní Anglie, Skotska a Severního Irska přihnala sněhová bouře. „Bouře Ciara je pryč, ale je stále větrno. Dál platí varování před sněhem a mrznutím, a to v závislosti na tom, kde se nacházíte,“ řekla stanici Sky News Bonnie Diamondová z britského meteorologického úřadu.

Britové si ani chvilku neodpočinou, po bouři Ciara začalo sněžit. Na zemi se žene další orkán. Britové si ani chvilku neodpočinou, po bouři Ciara začalo sněžit. Na zemi se žene další orkán. | Reuters

V některých oblastech nasněžilo až 10 centimetrů sněhu. Blizard potrvá 72 hodin, pak ho vystřídá další bouře Dennis. Její největší nápor přijde mezi sobotním a nedělním polednem.

Nejhorší situace bude podle předpovědí právě v sobotu, kromě silného nárazového větru, bouři doprovodí vydatné přívalové deště. Budou hrozit záplavy. „Bouře Dennis s sebou přinese silný vítr, který bude ohrožovat všechny části Spojeného království. V sobotu bude ve vnitrozemí dosahovat síly 80 kilometrů v hodině, na pobřeží pak 95 až 112 kilometrů v hodině,“ uvedl národní meteorologický úřad.

Dozvuky bouře Ciara v Británii

„Můžeme očekávat i vydatné deště. Nepředpokládáme však, že bouře Dennis bude tak devastující, jako byla bouře Ciara,“ snažili se uklidnit meteorologové. V zemi stále doznívají dozvuky předešlého cyklonu, ten si vyžádal čtyři oběti, které byly zabity vyvrácenými stromy. Ještě včera platilo 57 vážných výstrah před povodněmi, a to zvláště v okolí města York.

Se záplavami se v posledních dnech potýkalo na 730 britských domácností, potvrdila agentura pro životní prostředí. Mnozí zůstávají bez pitné vody, která byla během povodní kontaminována.

„Děláme všechno pro to, abychom lidi připravili na další nebezpečí, která přinese bouře Dennis. Žádáme je, aby neustále kontrolovali stupeň výstrahy pro svůj kraj. Je to v jejich vlastním zájmu,“ komentovala situaci Caroline Douglassová, manažerka agentury pro životní prostředí.

Zobrazit celou diskusi