Voda patří mezi základní podmínky pro život člověka. Pokud nedodržujeme pitný režim a není ani dostatek vitamínů a minerálu, pak naše tělo strádá a nejen pokožka a pleť, ale i naše vlasy jsou velmi přesušené a také velmi dobře připravené elektrizovat.

Z fyzikálního hlediska vzniká u suchem poručených vlasů statická elektřina. Vlasové vlákno má kladný náboj, který má ale také např. plastový vlasový kartáč, vlákna čepice i prach, který kolem nás všude poletuje. I šupinky na povrchu vlasu jsou kladně nabité a nepřiléhají k sobě. Podle zákona, který říká, že dva póly se stejným nábojem se odpuzují, je jasné, že vlasy se odtahují v místě, kde se spolu potkají dva plusy a vznikne tak reakce podobná elektrickému náboji. Účinek statické elektřiny je všeobecně známý, někdy dokonce můžeme vidět i slyšet, že přeskočí mezi dvěma kladně nabitými částicemi jiskřička.

Elektrizování vlasů se dá zmírnit tím, že budeme pít dostatečné množství tekutin, česat se dřevěným hřebenem a na hlavě nosit čepice nebo šátky z přírodních materiálů.