Původně byly energy drinky určeny pro sportovce, ale v současné době se od jejich konzumace ustupuje a jsou nahrazeny tzv. sportovními drinky, které dodávají ionty a hydrataci před náročným sportovním výkonem a obsahují mnohem méně sacharidů.

Naopak hlavní složkou energetického nápoje po vodě a velkého množství cukru je kofein, který bývá často navýšen o extrakt guarany. Další neoddělitelnou složkou je taurin, L-karnitin, glukuronolakton a vitaminy skupiny B. Jednotlivé druhy těchto nápojů se liší pouze množstvím obsažených složek a jejich poměrem, dále pak obsahem aditivních látek a sycením oxidem uhličitým.

Energetické nápoje, pokud jsou konzumovány přiměřeně, mohou na náš organismus působit pozitivně, např. na stimulaci centrálního nervového nebo kardiovaskulárního systému a mohou v dobrém ovlivnit vytrvalostní sportovní výkon. V opačném případě při překročení doporučených dávek mohou být zdraví škodlivé a při kombinaci s alkoholem dokonce i způsobit mnoho závažných zdravotních problémů.

První energetické nápoje představila v roce 1962 japonská společnost Taisho a v Evropě se začaly prodávat až v roce 1987, kdy rakouský obchodník Dietrich Mateschitz  uvedl na trh populární Red Bull.