Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Razie proti radikálům: Německo prověřuje pravicové teroristy, měli plánovat útok

Autor: ČTK, tsv - 
14. února 2020
13:38

Německé úřady od pátečního rána provádějí v šesti spolkových zemích razie proti údajné krajně pravicové teroristické skupině, která je podezřelá z plánování útoků na politiky, uchazeče o azyl či muslimy. Podle agentury DPA však vyšetřovatelé zatím nemají v rukou dostatek důkazů, aby mohl být někdo zadržen.

V centru vyšetřování německé generální prokuratury je pět konkrétních osob, uvedl v pátek úřad se sídlem v Karlsruhe. Podle prvotního podezření se spolčili za účelem provádění atentátů na politiky, uchazeče o azyl a muslimy. Tato myšlenka však podle státního zastupitelství ještě nebyla blíže konkretizována.

Cílem plánů bylo podle zjištěných informací přivodit situaci podobnou občanské válce a „otřást a následně přemoci státní a společenský řád Spolkové republiky Německo“.

V domovech hledají zbraně

Osm dalších osob spolkové státní zastupitelství podezírá z podpory organizace. Tito lidé údajně slíbili finanční podporu, opatření zbraní a podíl na budoucích útocích.

Počáteční podezření však nestačí na vydání zatykače a vzetí podezřelých do vyšetřovací vazby. Vyšetřovatelé ale smí doufat v to, že díky domovním prohlídkám získají více důkazů proti skupině, poznamenala DPA. Možné je i to, že se vyjádří samotní obvinění.

Organizace podle úřadů existuje od loňského září. Domovní prohlídky mají mimo jiné objasnit, zda si už podezřelí opatřili zbraně nebo „jiné předměty ke spáchání atentátu“.

Podle informací televize ARD a rozhlasové stanice SWR jsou obviněnými muži ve věku od 20 do 50 let, kteří si prostřednictvím chatovací skupiny vyměňovali nápady na útoky a fotografie podomácku vyrobených zbraní. Na to byla upozorněna i německá kontrarozvědka.

Dnešní razie se konaly na 13 místech ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Dolní Sasko, Severní Porýní - Vestfálsko, Porýní-Falc a Sasko-Anhaltsko, napsala DPA.

Desterz ( 15. února 2020 09:24 )

Policie, která sama obsahovala extrémisty(a obsahuje? to nikdo neví, do dalšího skandálu), preventivně honí extrémisty. Kdyby to nebylo k vzteku, bylo by to k smíchu.
http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/ne­mecko-policie-pravicovi-extremiste-neonaciste-naciste-hitle­r.A1­81218_­121759­_zah­ranic­ni_re­my

Zdenek Mencler ( 15. února 2020 09:07 )

Kdy budu konečně číst zprávu,že nemecka policie udělala razii na levicovou ANTIFU,na islámské imámy v tech špinavejch mešitách,kdy uslisim,že Německo hodlá deportovat třeba 500tis negramotu???? PTAM SE VY LEVICACTI ZMETCI,KDY!!!!

Zdenek Mencler ( 15. února 2020 09:03 )

To by v tom byl čert,aby ta levice nevyhrála. Kupředu leva!! UZ AT SE NECO STANE,JINAK NAS TI MARXISTIČTÍ EKOSILENCI PRIVEDOU DO HROBU. Beztak zase ti němečtí cuckari pochytají tak max 15 lidí. V 80mil Německu kde je 10 mil muslimských špinavců.

yokky ( 14. února 2020 15:55 )

gnr54 ( 14. února 2020 15:04 )

Myslím si o tom své.

Zobrazit celou diskusi