Vítr začne na horách zesilovat během noci ze soboty na neděli na rychlost v nárazech 90 km/h, v neděli a v pondělí bude na severu na horách dosahovat rychlosti 90 km/h na vrcholcích hor až 110 km/h. Během neděle začne vítr zesilovat i v nižších nadmořských výškách – postupně v nárazech místy zesílí na rychlost v nárazech 70 km/h. Vítr bude slábnout během pondělního odpoledne. V noci na úterý přechodně opět zesílí na horách a na západě území.

V neděli naměříme až 16 °C

Během neděle pronikne v neděli kolem hluboké tlakové níže nad Atlantikem velmi teplý vzduch, a tak se odpolední teploty budou šplhat vysoko – nejvyšší teploty naměříme v Čechách až ve večerních hodinách a zastavovat se zřejmě budou až na 16 °C. V ohrožení jsou tak teplotní rekordy – ten z pražského Klementina je z roku 1998, tehdy tam naměřili 15,2 °C.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Také noc na pondělí bude v Čechách rekordně teplá – numerické modely ukazují, že v Čechách zpravidla nebudou noční teploty klesat pod 10 °C a místy se budou pohybovat kolem 15 °C. Extrémně vysoké teploty očekáváme také ve spodních vrstvách troposféry tj. v hladině 850 hPa, tedy ve výšce 1500 m nad zemským povrchem.

Během pondělí postoupí do Česka studená fronta, která utne teplotní rekordy a po jejímž přechodu sem přechodně pronikne chladnější vzduch.

Poslední roky přinesly v únoru i dvacítky

Letošní únor přináší teploty jako na houpačce, nicméně vysoké teploty nejsou v posledních letech pro únor nic neobvyklého – viz. minulé roky. Například v roce 2018 bylo 28.2. v Kobylí na Břeclavsku 16,8 °C, v roce 2017 27.2. v Českém Krumlově 22 °C a v roce 2016 22.2. v Brodě nad Dyjí 18,2 °C.

Jarní únava se připomene

A za jarní únavu může z části počasí. Na nárůst teploty vzduchu naše tělo reaguje rozšířením cév v kůži. K jejich naplnění je zapotřebí velké množství krve, která se nestačí dost rychle tvořit a rozvádět kyslík našemu tělu. Na jaře se snižuje i tlak vzduchu, což pro naše tělo představuje další zátěž.

Fotogalerie
103 fotografií