Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bouře vyplavila loď duchů, připlula k Evropě od Bermud. Dva mrtví kvůli řádění Dennis

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. února 2020
06:50
Autor: ČTK - 
17. února 2020
16:26

Bouře Dennis, se kterou se v minulých dnech potýkal severozápad Evropy a která má na svědomí nejméně dva mrtvé, vyplavila na jižní pobřeží Irska loď bez posádky. Loď duchů opustili námořníci již v roce 2018. Od té doby plula bezvládně Atlantikem, k Evropě doputovala až od dalekých Bermud, informoval list The Irish Times.

Británie se kvůli bouři Dennis potýkala se záplavami a komplikacemi v dopravě po vydatných deštích. 

Bouře ale udeřila i jinde v Evropě. Agentura AP informovala, že v Německu nejméně devět lidí utrpělo zranění při dopravních nehodách spojených s extrémním počasím. Do spadlého stromu narazil také příměstský vlak se 67 pasažéry, nikomu se ale nic nestalo. Už podruhé za tento měsíc se pak ocitl pod vodou rybí trh v Hamburku.

V Irsku rozbouřené moře vyplavilo loď duchů, která se původně plavila pod vlajkou Tanzanie. Uvízla na kamenitém pobřeží nedaleko rybářské vesnice Ballycotton v irském hrabství Cork.

Nákladní plavidlo Alta dlouhé 77 metrů se bez posádky ocitlo v září 2018, když bylo na cestě z Řecka na Haiti. Kvůli technické závadě se stalo neovladatelným a americká pobřežní stráž z něj musela po dvaceti dnech evakuovat deset námořníků. Tehdy se loď nacházela zhruba 2200 kilometrů jihovýchodně od Bermud.

Motorová loď postavená v roce 1976 se pak bezvládně pohybovala Atlantikem, naposledy ji v srpnu 2019 zpozorovalo britské námořnictvo. „Připluli jsme k plavidlu, abychom navázali kontakt a nabídli pomoc, ale nikdo neodpověděl,“ uvedla tehdy na twitteru posádka lodi HMS Protector.

Plavbu lodi Alta ukončila až nyní bouře Dennis, která o víkendu udeřila na Britské ostrovy a například ve Walesu přinesla vítr o rychlosti 146 kilometrů v hodině.

Podle irské pobřežní stráže na lodi vyplavené nedaleko Corku nikdo nebyl a plavidlo nezpůsobilo ani žádné znečištění. Dnes ráno by měli členové pobřežní stráže za odlivu loď prohledat i zevnitř. Zjistit bude nutné také jejího majitele. V minulosti bylo vlastnictví lodi předmětem sporů.

Povodí řek jsou v Británii zaplavena

Bouře Dennis přitom jinak Brity notně potrápila, na mnoha místech v Anglii o víkendu spadl dvojnásobek srážek oproti průměru pro celý měsíc únor. 

Bouře způsobila chaos v silniční i železniční dopravě, vyžádala si zrušení stovek letů a nejméně dvě oběti.

Patří mezi ně i žena z hrabství Worcestershire, po níž záchranáři začali pátrat už v neděli. „Bohužel se domníváme, že nyní už jde o hledání (těla) spíše než o záchrannou operaci,“ citovala v pondělí BBC z policejního prohlášení. Záchranáři měli plné ruce práce rovněž s evakuovací obyvatel zaplavených domů a vláda následně opět aktivovala systém čerpání krizové finanční pomoci.

BBC na svém webu celý den zveřejňovala fotografie zatopených silnic, železnic, budov či pozemků, zatímco od úřadů přicházela varování, že hladiny některých řek mohou ještě do úterka stoupat, přestože déšť již ustal.

„Bezprecedentní“ záplavy podle místní vládní agentury pro životní prostředí zažíval Wales, velmi vážně zasaženo je také povodí řeky Severn nebo sever Anglie. „Je mi 53 a nikdy jsem nic podobného neviděl,“ řekl BBC fotograf Nick Evans ve východoanglickém městečku Hereford.

Ministr: „Vláda nemůže ochránit všechny“

Kvůli novým potížím se opět objevují otázky ohledně investic vlády do údajně zanedbávaných protipovodňových opatření. Nový ministr životního prostředí George Eustice dnes hovořil o miliardách liber vyhrazených na tento účel pro následující roky, zatímco v neděli při návštěvě regionu Yorkshire konstatoval, že vláda „nemůže ochránit všechny“.

„Bohužel stále častěji čelíme těmto extrémním projevům počasí. U této konkrétní bouře jsou dopady znát po celé zemi, protože přišla těsně po jiných bouřkách a půda už byla nasáklá,“ řekl ministr stanici BBC. Jen před týdnem Británii zasáhla ničivá bouře Ciara, která napáchala škody i v řadě dalších evropských zemí.

Bouře Dennis se podobně jako Ciara z ostrovů přesouvala na východ, přičemž působila problémy ve Francii, Německu, Skandinávii i v Pobaltí.

 

Francie: 15 hodin na cestě kvůli problémům TGV

Ve Francii se už v neděli večer kvůli bouři ocitlo bez elektřiny na 45 000 francouzských domácností, přičemž do rána bilance klesla na zhruba 20 000 odběratelů.

Komplikace zasáhly i železniční dopravu, například stovkám pasažérů rychlovlaku TGV z Nantes do Paříže se v neděli kvůli spadlému stromu cesta protáhla na přibližně 15 hodin, uvedla televize BFM TV.

Výpadky proudu a dopravní omezení postihly v souvislosti se zimní bouří také nejsevernější státy Evropy, píše AP. Několik silnic a horských průsmyků bylo uzavřeno v Norsku, kam také přestaly jezdit některé trajekty z Dánska. Stovky domácností bez elektřiny byly hlášeny také z Estonska.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi