Žampiony patří k nejoblíbenějším houbám a k populárním pokrmům určitě patří i z nich připravená krémová polévka s krutony. Receptů na ni jsou stovky, kromě hub nepotřebujete příliš dalších ingrediencí a navíc je rychle hotová. Někdo ji připravuje s mlékem, jiný s vývarem, zahušťuje se obvykle smetanou, ať už sladkou nebo zakysanou, někdo dává přednost mlékům rostlinným. Tak trochu exotická varianta s kokosovým mlékem ale zachutná všem. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že se na vašem stole začne objevovat pravidelně.

Žampionový krém s kokosovým mlékem

Suroviny:

5 + 2 lžíce másla
2 střední cibule
1 stroužek česneku
500 g žampionů + 150 g žampionů na ozdobu
500 ml vývaru (kuřecí, zeleninový nebo houbový)
2 střední brambory
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
čerstvá citronová nebo limetková šťáva
stvol citronové trávy (nemusí být)
čerstvá zelená petrželka (sladkolistá) nebo čerstvý koriandr
křupavá restovaná cibulka (koupíte již hotovou)
sůl
pepř mletý

Postup:

1. Žampiony očistěte, můžete i oloupat, ale nemusíte, a nakrájejte je na plátky. Menší část si dejte zatím stranou. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte nebo prolisujte.

2. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a restujte asi 5 minut. Pak přidejte větší část nakrájených hub a restujte zvolna za občasného míchání asi dalších 10 minut.

3. Obsah hrnce zalijte vývarem, přidejte na malé kostičky nakrájené brambory, stvol citronové trávy, ochuťte solí a pepřem, přikryjte pokličkou a vařte asi 15 minut.

4. Z polévky vyndejte citronovou trávu a obsah hrnce nejlépe tyčovým mixerém rozmixujte na jemný krém.

5. Přilijte kokosové mléko, trochu čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy, a povařte ještě asi 5 minut.

6. Mezitím si v pánvi rozehřejete 2 lžíce másla, vložte plátky očištěných žampionů a orestujte je mírně dozlatova.

7. Polévku nalijte do talířů nebo misek, navrch přidejte orestované žampiony, trochu křupavé restované cibulky, dozdobte nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem, zakápněte pár kapkami čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy a podávejte.